Ucraina, obligată de SUA să permită retragerea a 30.000 de ruşi. Putin ameninţa că va folosi armele nucleare
Vladimir Putin a fost foarte aproape de a folosi armele nucleare în Ucraina. Cel puţin aşa susţine jurnalistul american Bob Woodward în ultima sa carte despre războiul din Ucraina, potrivit Interfax.
Război în Ucraina. Totul s-ar fi întâmplat în timpul contraofensivei ucrainene din 2022 atunci când trupele ruse se retrăgeau din Herson. Nu mai puţin de 30.000 de militari ruşi plecau din Herson, iar trupele ucrainene voiau să-i încercuiască şi să provoace daune cât mai mari armatei ruse. Planul Ucrainei a fost oprit de SUA pe baza informaţiilor oferite de serviciile secrete care informau că există "şanse de 50%" ca Putin să folosească armele nucleare dacă trupele sale vor fi atacate.
Contraofensiva ucraineană, oprită de SUA
Bob Woodward susţine, după mai multe discuţii cu oficiali americani, că riscul a fost unul cât se poate de real şi că a fost evitată la limită o catastrofă. Armata Kievului ar fi vrut să-i atace pe cei 30.000 de ruşi în timp ce se retrăgeau şi să provoace pierderi grele atât umane, cât şi de echipament. La intervenţia SUA, acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar trupele ruseşti s-au retras în ordine, fără pierderi notabile.
La începutul lunii septembriei 2022, Serghei Şoigu, ministrul Apărării din Rusia la acea vreme, a ordonat trupelor să plece din Herson în ceea ce-a fost cea mai mare retragere a armatei ruse de la începutul războiului. În retragere, trupele ruse au evacuat mai mulţi civili din zonă şi au distrus poduri şi căi de acces din regiune.
Valeri Gherasimov, şeful armatei ruse din acea perioadă, l-a sunat pe omologul său american Mark Milley şi l-a informat că "armele nucleare vor fi folosite" dacă cei 30.000 de militari vor fi atacaţi. Acest telefon a creat o undă de şoc la Washington şi s-a luat imediat decizia ca soldaţii ruşi să fie lăsaţi să se retragă în linişte.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰