Antena Meniu Search
x

SUA, reacţie dură după ce China a interzis ancheta OMS: "Iresponsabilă şi periculoasă"

Administraţia Joseph Biden a catalogat, joi seară, drept "periculos" şi "iresponsabil" refuzul Chinei de a permite continuarea anchetei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind originile pandemiei.

de Redactia Observator

la 22.07.2021, 23:12

Joe Biden şi Xi Jinping, în 2012, la Casa Albă
Joe Biden şi Xi Jinping, în 2012, la Casa Albă - Profimedia Images

"Suntem profund dezamăgiţi" de refuzul Chinei. "Poziţia Chinei este iresponsabilă şi, sincer, periculoasă. Nu este momentul să fie obstrucţionate aceste demersuri", a declarat joi seară Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, conform agenţiei Bloomberg.

Administraţia de la Beijing a anunţat că refuză următoarea etapă a investigaţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind originile pandemiei SARS-CoV-2. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut acces la documentele laboratoarelor din zonele în care au fost semnalate primele cazuri de coronavirus, inclusiv din oraşul Wuhan.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere Chinei transparenţă

În replică la solicitările OMS, Zeng Yixin, adjunct al ministrului chinez al Sănătăţii, a declarat: "Este lipsă de respect faţă de logica normală şi aroganţă faţă de ştiinţă".

Anchetatorii OMS au vizitat deja Institutul de Virologie din Wuhan, oraş în care au apărut primele cazuri de coronavirus, raportate în decembrie 2019. OMS ar vrea continuarea investigaţiilor în alte laboratoare din China. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a cerut Chinei să fie "transparentă" şi să coopereze în investigaţie.

Zeng Yixin a explicat că este surprins de solicitările OMS, deoarece se concentrează pe presupuse încălcări ale prevederilor protocoalelor de securitate în laboratoarele chineze. "Sperăm că OMS va analiza serios consideraţiile şi sugestiile făcute de experţi chinezi şi va trata demersurile pentru aflarea originii Covid-19 într-adevăr ca o temă ştiinţifică, scăpând de interferenţele politice", a precizat Zeng Yixin.

În martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, după primele vizite Wuhan, că "toate ipotezele privind originea coronavirusului rămân în curs de a fi analizate".

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a cerut în ianuarie serviciilor de informaţii americane să dubleze eforturile pentru a afla originile pandemiei.

Până în prezent, la nivel mondial s-au înregistrat peste 192 de milioane de cazuri de coronavirus şi 4,13 milioane de decese. Cele mai multe cazuri şi decese s-au înregistrat în Statele Unite, India, Brazilia, Mexic, Rusia, Franţa, Marea Britanie, Italia, Argentina, Columbia, Spania, Germania şi Iran, conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).

Sursa: Mediafax

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » SUA, reacţie dură după ce China a interzis ancheta OMS: "Iresponsabilă şi periculoasă"