SUA şi Japonia, îngrijorate de ameninţarea ”serioasă şi tot mai mare” pe care o reprezintă Coreea de Nord
Statele Unite şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ameninţarea ”serioasă şi tot mai mare” pe care o reprezintă Coreea de Nord, care a tras vineri o rachetă intercontinentală şi afirmă că are puterea să atingă de-acum, teritoriul american, relatează AFP.
Statele Unite şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ameninţarea ”serioasă şi tot mai mare” pe care o reprezintă Coreea de Nord, care a tras vineri o rachetă intercontinentală şi afirmă că are puterea să atingă de-acum, teritoriul american, relatează AFP.
Într-o convorbire telefonică, preşedintele american Donald Trump şi premierul japonez Shinzo Abe şi-au exprimat acordul cu privire la faptul că ”Coreea de Nord reprezintă o ameninţare directă serioasă şi tot mai mare la adresa Statelor Unite, Japoniei, Republicii Coreea (Coreea de Sud) şi altor ţări apropiate sau mai îndepărtate”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Cei doi lideri s-au angajat să ”sporească presiunea economică şi diplomatică” asupra Phenianului şi să ”convingă alte ţări să facă la fel”, potrivit comunicatului.
Donald Trump a avertizat sâmbătă că nu va mai permite Chinei, asupra căreia exercită presiunii să pună capăt ambiţiilor vecinului ei recalcitrant, ”să nu mai facă nimic”.
Coreea de Nord a suprasolicitat duminică şi a dat asigurări că va riposta în cazul unor provocări militare ale Washingtonului.
Testul de rachetă intercontinentală (ICBM) ”este de această dată destinat să transmită un avertisment dur Statelor Unite, care îşi multiplică declaraţiile nebune, agitând frenetic sancţiuni şi o campanie vizând să exercite presiuni” asupra Phenianului, a declarat Ministerul nord-coreean de Externe.
Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a apreciat că ar fi ”inutilă” o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în acest dosar, dat fiind că Phenianul nu încetează să încalce rezoluţiile ONU.
”De fapt asta e mai rău ca orice altceva, pentru că transmite mesajul dictatorului nord-coreean potrivit căruia comunitatea internaţională este reticentă în a-l sfida serios”, a subliniat ea.
Statele Unite au lansat duminică, dintr-un avion cargo de tip C-17, în spaţiul aerian al Oceanului Pacific, o rachetă care a fost interceptată cu succes de sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) instalat în Alaska, a anunţat Agenţia însărcinată cu lupta antirachetă (MDA).
La rândul său, Coreea de Sud a anunţat, după tirul nord-coreean, că va accelera desfăşurarea Thaad pe teritoriul său. Phenianul şi Beijingul au reacţionat imediat, denunţând această decizie.
Însă Thaad nu este conceput să intercepteze o rachetă balistică intercontinentală. Armata americană foloseşte în acest sens alt sistem - Ground-based Midcourse Defense (GMD), instalat în Alaska şi în California.
”ÎN BĂTAIA TIRULUI”
Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a felicitat că întregul teritoriu american este ”în bătaia tirului (...) oriunde, oricând” după tirul ICBM de vineri, al doilea în decurs de o lună.
Experţii apreciază că Nordul este de-acum capabil să atingă coasta americană.
Ambiţia nord-coreeană de a se dota cu puterea nucleară reprezintă o problemă spinoasă pentru Donald Trump, care este în dezacord cu Beijingul cu privire la modul de gestionare a regimului de la Phenian. Beijingul privilegiază dialogul în vederea avansării poziţiilor.
China, principala aliată a Coreei de Nord a condamnat tirul, subliniind că acesta încalcă rezoluţiile ONU, însă secretarul de Stat american Rex Tillerson a apreciat că ”în calitate de susţinători economici ai programului nuclear balistic” al Phenianului, Beijingul şi Moscova poartă o ”responsabilitate specială” în agravarea acestei ameninţări.
Statele Unite şi Coreea de Sud au efectuat, ca răspuns, un exerciţiu militar cu rachete tactice americane (ATACMS) de tip sol-sol şi rachete balistice sud-coreene Hyunmoo II.
Bombardiere americane de tip B-1B au participat la operaţiuni, alături de avioane de vânătoare sud-coreene şi japoneze.
TIR MAI PUTERNIC
Donald Trump a declarat deja că ”Statele Unite vor lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului naţional american şi pentru a-şi proteja aliaţii în regiune”.
Pentagonul se pregăteşte de mult timp de eventualitatea unui conflict cu Phenianul, însă această retorică mai transşantă marchează o evoluţie.
Până acum, strategia americană - în timpul lui Donald Trump sau Barack Obama - nu a dat roade. În pofida consolidării sancţiunilor internaţionale ale ONU şi presiunilor asupra Chinei, Phenianul şi-a continuat programele balistic şi nuclear.
Tirul de vineri a avut loc după primul test reuşit, pe 4 iulie, Ziua Independenţei Statelor Unite, al unei rachete intercontinentale.
Experţi estimează că racheta de vineri ar fi semnificativ mai puternică.
Kim Dong-yub, de la Institutul de Studii pentru Orientul Extrem al Universităţii Kyungnam, crede că Phenianul ar putea să fi reuşit să miniaturizeze încărcături de până la 70 de kilograme, ceea ce ar da o rază de acţiune de 10.000 de kilometri unei rachete.
”Asta înseamnă că ar putea să atingă nu doar oraşe din Vest, ci şi New Yorkul şi Washingtonul”, a declarat el pentru AFP.
ONU a impus şase rânduri de sancţiuni Phenianului începând din 2006 şi până în prezent, însă două rezoluţii adoptate anul trecut au fost deosebit de consolidate.
Sursă: news.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰