Antena Meniu Search
x

Putin, anunț după rebeliunea lui Prigojin. Luptătorii Wagner se pot alătura armatei ruse sau pot pleca în Belarus: "Mă voi ține de cuvânt"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat populaţiei, luni seară, în cadrul unei transmisiuni televizate, la două zile de la rebeliunea grupului Wagner. Putin a desființat indirect gruparea condusă de Evgheni Prigojin și le-a oferit mercenarilor trei variante: fie se înscriu în armata rusă, fie pleacă în Belarus sau direct acasă. "Orice încercare de revoltă sau şantaj va eşua", a spus Putin.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 00:39

Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin - Profi

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că orice încercare de revoltă sau şantaj va eşua în Rusia, după rebeliunea mercenarilor Wagner. Totodată, liderul de la Kremlin i-a mulţumit lui Aleksander Lukaşenko pentru că a intermediat pacea cu luptătorii lui Prigojin.

În discursul său, Putin a mai spus că toate deciziile necesare pentru a neutraliza ameninţarea au fost luate încă de la început. Revolta ar fi fost înăbuşită oricum, iar organizatorii şi-au dat seama că acţiunile lor au fost criminale, a punctat el.

Discursul lui Vladimir Putin, după rebeliunea mercenarilor Wagner

- Dragi prieteni, mă adresez încă o dată cetățenilor ruși. Mulțumesc pentru solidaritate, pentru unitate, pentru patriotism. Orice încercare de discordie internă este sortită eșecului. Toți s-au unit împotriva insurecției. Întreaga societate rusă a acționat pentru Patrie.

Pe acelaşi subiect

- De la început s-a făcut totul pentru a neutraliza amenințarea. În orice caz, revolta ar fi fost înăbușită.

-Trebuia să fi înțeles asta. Au înțeles totul. Au înțeles că au mers împotriva statului, ceea ce însemna că Rusia este amenințată, ceea ce însemna că ar putea afecta frontul.

- Ei i-au trădat pe cei pe care i-au atras în crimele lor. Au vrut să-i facă să tragă în ruși. Occidentul, Ucraina, "pseudo-patrioții" din Rusia, toți voiau ca rușii să tragă unii în alții. Dar au eșuat și au făcut o greșeală.

- Le mulțumesc tuturor soldaților ruși, tuturor celor care și-au păstrat loialitatea față de Rusia. Eroismul lor a împiedicat Rusia să se destrame.

- În același timp, cea mai mare parte a luptătorilor Wagner sunt patrioți ai Rusiei. Au fost orbiți. De la început, la ordinele mele, am făcut asta fără vărsare de sânge pentru a le permite celor care au greșit să se răzgândească. Pentru a-și înțelege greșeala.

- Le mulțumesc acelor soldați și comandanți Wagner care nu au greșit. Aveți șansa de a continua să luptați pentru Rusia. Să vă întoarceți la cei dragi. Să mergeți în Belarus.

- Mă voi ține de cuvânt. Alegerea este a voastră.

- Consolidarea națiunii a făcut toată diferența. Este ceea ce ne-a permis să rămânem uniți și fermi.

Cu puţin timp înainte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, preciza că declaraţiile lui Putin "vor determina soarta Rusiei". Concomitent cu liderul rus, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a făcut la rândul său o serie de declarații importante. 

Primul mesaj al lui Evgheni Prigojin, la două zile după revolta grupului Wagner

Liderul grupului Wagner Evgheni Prigojin a făcut primele sale comentarii după revolta de sâmbătă"Nu a fost scopul nostru să răsturnăm regimul", a spus acesta într-un mesaj audio de 11 minute publicat pe Telegram. Între timp, Rusia verifică dacă serviciile secrete occidentale au fost implicate în revolta mercenarilor Wagner.

Prigojin a vorbit într-un mesaj audio de 11 minute publicat pe Telegram. El a spus că scopul "marșului" a fost pentru a evita distrugerea grupului militar și în semn de protest față de conducerea "ineficientă" a războiului din Ucraina, și nu de a răsturna guvernul de la Moscova.

"Nu a fost scopul nostru să răsturnăm regimul", a spus Prigojin, potrivit The Guardian. Despre revoltă, el a spus că "societatea a cerut-o" și a adăugat că aceasta a arătat că există "probleme serioase cu securitatea pe întreg teritoriul țării noastre".

"Ne-am oprit în acel moment, când a devenit clar că va fi vărsat mult sânge", a continuat el. Prigojin a acuzat încă o dată Ministerul rus al Apărării că a țintit trupele sale cu focuri de artilerie.

Rusia verifică dacă serviciile secrete occidentale au fost implicate în revolta mercenarilor Wagner

Serviciile de informaţii din Rusia verifică dacă în revolta de sâmbăta trecută a mercenarilor Wagner au fost implicate agenţii de spionaj occidentale, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform agenţiei TASS preluate de Reuters.

Într-un interviu acordat televiziunii RT, Lavrov a susţinut că ambasadoarea americană la Moscova, Lynne Tracy, a discutat duminică cu mai mulţi oficiali ruşi, cărora le-a transmis "semnale" că SUA nu sunt implicate în revoltă, însă speră că arsenalul nuclear al Rusiei va rămâne în siguranţă, relatează TASS. Ministrul a mai pus pe seama ambasadoarei şi afirmaţia că revolta este o problemă internă a Rusiei,

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Putin, anunț după rebeliunea lui Prigojin. Luptătorii Wagner se pot alătura armatei ruse sau pot pleca în Belarus: "Mă voi ține de cuvânt"