Antena Meniu Search
x

Talibanii au decis: Femeile şi fetele din Afganistan, obligate să poarte vălul islamic, pentru a evita provocările

Talibanii au decretat sâmbătă că toate femeile şi fetele din Afganistan vor fi obligate să poarte văl integral în public, măsură ce se adaugă lungii liste de restricţii împotriva afganelor de când fundamentaliştii au obţinut controlul asupra ţării în august 2021, transmite EFE.

de Redactia Observator

la 07.05.2022, 18:42

femei din Afganistan
Talibanii au decis: Femeile şi fetele din Afganistan, obligate să poarte vălul islamic, pentru a evita provocările - Profimedia Images

"Deşi 99% dintre femeile afgane poartă deja hijab, şi restul ar trebui să-l poarte şi nu au nicio scuză" să nu o facă, a anunţat într-un ordin public atotputernicul Minister al Propagării Virtuţii şi Prevenirii Viciului. Documentul menţionează că "hijabul" se referă la toate acele veşminte care acoperă întregul corp şi că în acest caz "burqa este cea mai bună variantă dintre toate".

Ordinul stabileşte că femeile "care lucrează cu Emiratul Islamic (numele pe care l-au dat talibanii regimului lor - n.r.) în departamente relevante şi nu folosesc hijab, vor fi date afară din locurile lor de muncă", la fel şi "dacă fiica sau soţia unui angajat/funcţionar guvernamental nu poartă hijab", angajatul va fi suspendat.

În cazul în care femeile afgane nu respectă acest ordin, într-o primă instanţă forţele de securitate vor informa tutorele sau bărbatul din acel cămin, iar dacă femeile continuă să nu se supună, bărbatul va fi audiat, poate "fi reţinut pentru trei zile şi, în ultimă instanţă, predat tribunalelor ca să-şi primească pedeapsa", avertizează comunicatul.

"Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne ar trebui sa-şi acopere faţa cu un văl, cu excepţia ochilor, atunci când se află în faţa unui bărbat care nu este un membru apropiat al familiei" pentru a evita provocările. Iar dacă nu au nicio treabă de făcut afară, este "mai bine pentru ele să stea acasă", se adaugă în document.

Pe acelaşi subiect

Femeile din Afganistan, lăsate fără posibilitatea de a alege

Multe femei din Afganistan poartă pe cap o eşarfă din motive religioase, însă multe din zonele urbane, precum capitala Kabul, nu-şi acoperă şi faţa, notează Reuters.

Activista socială afgană Yalda Parwani a declarat pentru EFE că această impunere cu care fundamentaliştii le vizează pe femei este o modalitate de "a-i convinge pe propriii lor combatanţi că impun o guvernare islamică în Afganistan aşa cum le-au promis în timpul războiului din ultimii 20 de ani".

"Hijabul este fericirea şi orgoliul nostru ca femei musulmane, însă guvernul taliban pur şi simplu ne impune să folosim codul lor vestimentar specific", a spus ea, potrivit Agerpres.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Talibanii au decis: Femeile şi fetele din Afganistan, obligate să poarte vălul islamic, pentru a evita provocările