Antena Meniu Search
x

Video Talibanii au găsit în casa fostului vicepreședinte afgan Amrullah Saleh 6,5 milioane $ și 18 lingouri de aur

Un lider taliban susține că a găsit în casa fostului vicepreședinte afgan Amrullah Saleh peste 6 milioane de dolari, cash, și 18 lingouri de aur. Islamiștii s-au filmat în timp ce numărau bancnotele găsite într-o geantă.

de Redactia Observator

la 16.09.2021, 11:37

Talibanii au găsit în casa fostului vicepreședinte afgan 6,5 milioane $ și 18 lingouri de aur
Talibanii au găsit în casa fostului vicepreședinte afgan 6,5 milioane $ și 18 lingouri de aur - Twitter

6 milioane de dolari americani și 18 lingouri de aur au fost găsite în casa liderului rebelilor afgani și fost vicepreședinte, Amrullah Saleh, scrie India Today. Ahmadullah Muttaqi, unul dintre liderii talibanilor, a postat imagini pe Twitter cu sumele de bani descoperite, în urma unui raid în casa lui Saleh.

Talibanii sunt filmați stând în jurul a două serviete pline cu bani și cu lingouri de aur și făcând fotografii teancurilor de bani.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cine este Amrullah Saleh: de la spion la lider politic

Pe acelaşi subiect

Amrullah Saleh a fost vicepreședintele Afganistanului, înainte ca talibanii să preia controlul. După fuga președintelui Ashraf Ghani din țară, Saleh s-a refugiat în Valea Panjshir, ultimul bastion anti-taliban din Afganistan. Acesta a contestat regimul taliban și s-a declarat preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, deși islamiștii nu recunosc această funcție.

Născut în octombrie 1972 în Panshir, Amrullah Saleh a rămas orfan de la o vârstă fragedă. Născut în inima locului unde a pornit mișcarea de rezistență împotriva talibanilor, s-a alăturat mișcării din adolescență.

Sora lui Saleh a fost torturată și ucisă de talibani, în 1996: “Părerea mea despre ei s-a schimbat radical din acel moment”, a declarat rebelul pentru revista Time.

În 1997, liderul rezistenței Ahmad Shah Massoud l-a numit la conducerea biroului interațional al Frontului Unit în Ambasada Afganistanului din Tajikistan, unde a lucrat ca coordonator al organizațiilor non-guvenamentale, dar și persoană de legătură cu Serviciile Secrete internaționale. 

După atacul terrorist din 11 septembrie 2001, Saleh a devenit un personaj cheie pentru CIA și a condus misiuni de spionaj în Afghanistan. În 2004 a devenit chiar directorul general al Serviciilor Secrete afgane.

După 2010 a fondat o mișcarea numită Basej-e Milli care i-a adus intrarea pe scena politică și astfel a devenit un susținător al lui Ashraf Ghani. În primul său mandat, în 2014, l-a numit pe Saleh ministru de Interne. 

Pe 19 ianuarie 2019, Saleh a demisionat din funcția de ministru și a demarat campania electorală pentru alegerile prezidențiale. După câștigarea celui de-al doilea mandate de către Ashraf Ghani, Saleh a fost numit vicepreședinte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Talibanii au găsit în casa fostului vicepreședinte afgan Amrullah Saleh 6,5 milioane $ și 18 lingouri de aur