Premierul pakistanez Imran Khan reacţionează la criticile SUA privind criza afgană: "Un guvern-marionetă nu va fi niciodată sprijinit"
Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a declarat că cea mai bună cale de urmat pentru pacea şi stabilitatea din Afganistan este o comunicare cu talibanii prin care să le stimuleze interesul pentru probleme precum drepturile femeilor.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Într-un interviu acordat jurnaliştilor CNN, Khan a vorbit despre modul în care a perceput relaţia "şubredă" pe care o au avut-o cu Statele Unite, care a fost una dezastruoasă pentru Pakistan. A vorbit totodată şi despre modul în care SUA caută acum o abordare mai pragmatică în tratarea noilor lideri din Afganistan. Acesta a fost primul interviu al prim-ministrului pentru o publicaţie internaţională , de la revenirea talibanilor la putere, ca urmare a retragerii complete a militarilor din Statele Unite.
"Talibanii deţin tot Afganistanul şi dacă pot lucra acum la un guvern inclusiv care să recunoască anumite drepturi, Afganistan ar putea avea pace după 40 de ani, în caz contrar totul ar putea fi un haos. În acest moment, Afganistan a trecut prin cea mai mare criză umanitară, având o problemă uriaşă cu persoanele refugiate", a spus prim-ministrul din Pakistan.
Khan a susţinut că talibanii caută ajutor internaţional pentru a evita o criză, care ar putea duce grupul în direcţia corectă spre legitimitate. Cu toate acestea, el a avertizat că Afganistanul nu poate fi controlat de forţe externe. "Niciun guvern marionetă în Afganistan nu va fi sprijinit de oameni. Mai degrabă decât să stăm aici şi să ne gândim că îi putem controla, ar trebui să-i ghidăm spre direcţia corectă", a adăugat el. Politicianul a comparat situaţia din Afganistan cu cea a sovieticilor din 1989 şi i-a avertizat pe cei care spun că talibanii vor destabliliza ţara de faptul că se aşteaptă la o "baie de sânge" similară cu cea de acum peste 30 de ani
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰