Antena Meniu Search
x

Premierul pakistanez Imran Khan reacţionează la criticile SUA privind criza afgană: "Un guvern-marionetă nu va fi niciodată sprijinit"

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a declarat că cea mai bună cale de urmat pentru pacea şi stabilitatea din Afganistan este o comunicare cu talibanii prin care să le stimuleze interesul pentru probleme precum drepturile femeilor.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 16.09.2021, 10:25

Imran Khan, premierul pakistanez
Imran Khan, premierul pakistanez - Getty Images

Într-un interviu acordat jurnaliştilor CNN, Khan a vorbit despre modul în care a perceput relaţia "şubredă" pe care o au avut-o cu Statele Unite, care a fost una dezastruoasă pentru Pakistan. A vorbit totodată şi despre modul în care  SUA caută acum o abordare mai pragmatică în tratarea noilor lideri din Afganistan. Acesta a fost primul interviu al prim-ministrului pentru o publicaţie internaţională , de la revenirea talibanilor la putere, ca urmare a retragerii complete a militarilor din Statele Unite. 

"Talibanii deţin tot Afganistanul şi dacă pot lucra acum la un guvern inclusiv care să recunoască anumite drepturi, Afganistan ar putea avea pace după 40 de ani, în caz contrar totul ar putea fi un haos. În acest moment, Afganistan a trecut prin cea mai mare criză umanitară, având o problemă uriaşă cu persoanele refugiate", a spus prim-ministrul din Pakistan.

Khan a susţinut că talibanii caută ajutor internaţional pentru a evita o criză, care ar putea duce grupul în direcţia corectă spre legitimitate. Cu toate acestea, el a avertizat că Afganistanul nu poate fi controlat de forţe externe. "Niciun guvern marionetă în Afganistan nu va fi sprijinit de oameni. Mai degrabă decât să stăm aici şi să ne gândim că îi putem controla, ar trebui să-i ghidăm spre direcţia corectă", a adăugat el. Politicianul a comparat situaţia din Afganistan cu cea a sovieticilor din 1989 şi i-a avertizat pe cei care spun că talibanii vor destabliliza ţara de faptul că se aşteaptă la o "baie de sânge" similară cu cea de acum peste 30 de ani

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Premierul pakistanez Imran Khan reacţionează la criticile SUA privind criza afgană: "Un guvern-marionetă nu va fi niciodată sprijinit"