Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Conducerea talibană, dezbinată de certuri aprinse la palatul prezidenţial din Kabul. Suspiciuni cu privire la dispariţia unui lider islamist

Talibanii s-ar fi divizat în două tabere, dezbinaţi de certurile izbucnite în interiorul Guvernului format recent. În centrul conflictului de la palatul prezidenţial din Kabul se află co-fondatorul grupului Mullah Abdul Ghani Baradar și un membru al cabinetului, au declarat pentru BBC înalți oficiali talibani. De altfel, informaţiile sunt susţinute de o serie de zvonuri, neoficiale, care sugerează existenţa unor dezacorduri majore în rândul conducerii talibane, după ce Baradar a dispărut din vizorul public timp de câteva zile.

de Redactia Observator

la 15.09.2021 , 09:20

Liderul taliban Mullah Abdul Ghani Baradar Liderul taliban Mullah Abdul Ghani Baradar - Profimedia

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului luna trecută, iar de atunci țara a fost declarată „Emirat Islamic”. Noul cabinet interimar este în întregime masculin, fiind alcătuit din personalități talibane de rang înalt, dintre care unele sunt cunoscute pentru atacurile asupra forțelor americane din ultimele două decenii. Iar conflictele ar fi izbucnit, deja, şi în interiorul administraţiei din Afganistan. O sursă talibană a declarat pentru BBC Pashto că Mullah Abdul Ghani Baradar și Khalil ur-Rahman Haqqani - ministrul Refugiaților și o personalitate proeminentă din cadrul rețelei militante Haqqani - şi-au adresat cuvinte dure în cadrul unei dispute interne, la sfârșitul săptămânii trecute. Cearta ar fi izbucnit după ce Baradar, noul vicepremier, s-a declarat nemulțumit de structura Guvernului lor interimar. 

Islamiştii aflaţi în poziţii de conducere îşi dispută, acum, meritele în urma victoriei obţinute în Afganistan: Baradar consideră că eforturile diplomatice depuse de echipa sa ar trebui să cântărească mai mult în balanţă, comparativ cu luptele militare duse de membrii grupului Haqqani. În 2020, Baradar a devenit primul lider taliban care a comunicat direct, prin telefon, cu un președinte american (Donald Trump), după semnarea acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane. Pe de altă parte, rețeaua Haqqani, extrem de influentă, este asociată cu unele dintre cele mai violente atacuri care au avut loc în Afganistan împotriva forțelor afgane și a aliaților lor occidentali în ultimii ani. SUA consideră Haqqani drept fiind o organizație teroristă. Liderul grupării, Sirajuddin Haqqani, este în prezent ministrul de Interne al noului Guvern.

Primele zvonuri îngrijorătoare despre instabilitatea Guvernului taliban au apărut săptămâna trecută, când Baradar a dispărut din vizorul public, iar pe reţelele de socializare a circulat ipoteza unui posibil deces. Surse talibane au declarat pentru BBC că Baradar a părăsit capitala Kabul, cu destinaţia Kandahar. Într-o înregistrate audio lansată luni, atribuită lui Baradar, sunt oferite detalii despre liderul taliban, „plecat într-o excursie”. „Oriunde aș fi în acest moment, suntem cu toții bine”, spune el în mesajul distribuit. Autenticitatea înregistrării, postată pe mai multe site-uri oficiale talibane, nu a fost confirmată de surse externe.

Articolul continuă după reclamă

Deşi talibanii susțin că nu există nicio disensiune internă şi că Baradar este în siguranță, declarațiile cu privire la motivul dispariţiei acestuia sunt contradictorii. Un purtător de cuvânt susţine că Baradar a mers la Kandahar pentru a se întâlni cu liderul suprem al talibanilor, dar ulterior a declarat pentru BBC Pashto că acesta este doar „obosit și are nevoie de odihnă”. Trecutul tumultuos al talibanilor nu oferă garanţia încrederii: în 2015, grupul a recunoscut că a acoperit moartea liderului său fondator Mullah Omar timp de mai bine de doi ani, perioadă în care islamiştii au continuat să emită declarații în numele său. În prezent, există suspiciuni şi cu privire la starea de sănătate a comandantului suprem al talibanilor, Mullah Hibatullah Akhundzada, care nu a fost văzut niciodată în public. El este responsabil de afacerile politice, militare și religioase ale talibanilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Conducerea talibană, dezbinată de certuri aprinse la palatul prezidenţial din Kabul. Suspiciuni cu privire la dispariţia unui lider islamist