Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Talibanii au ridicat steagul alb în valea Panjshir şi susţin că au cucerit ultima redută. Liderul rezistenței îndeamnă la luptă

La mai bine de  trei săptămâni de când talibanii au preluat controlul asupra majorității Afganistanului, grupul susține că a capturat și valea Panjshir - ultima provincie rămasă necucerită. Un videoclip distribuit online arată militanți care ridică steagul talibanilor în afara biroului guvernatorului din provincie.

de Redactia Observator

la 06.09.2021 , 16:29

Cu toate acestea într-un mesaj audio, liderul rezistenței, Ahmad Massoud susține că luptătorii săi sunt încă prezenți în vale și a cerut afganilor să se ridice împotriva talibanilor. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că s-au luat decizii importante în formarea unui nou guvern și că va fi anunțată în curând componența sa. El a mai spus că zborurile interne au fost reluate și că se lucrează la restabilirea călătoriilor aeriene internaționale.

Talibanii au anunțat luni că au preluat controlul asupra văii Panjshir. Gruparea a postat un videoclip care îi arăta pe membrii săi ridicând steagul alb, taliban în fața biroului guvernatorului din provincie.  Panjshir este o vale izolată, cu o intrare îngustă, care se află la puțin mai mult de 80 de km de capitala Kabul.

De ce este Valea Panjshir atât de importantă

Vezi și

Nu este prima dată când dramatica și impunătoarea vale Panjshir devine o scânteie în istoria turbulentă a Afganistanului. Valea a fost o fortăreață împotriva forțelor sovietice în anii 1980 și a talibanilor în anii 90. Gruparea care controlează provincia - Frontul Național de Rezistență din Afganistan  - a amintit recent lumii despre puterea văii.

"Armata Roșie, cu puterea sa, nu a putut să ne învingă ... Și talibanii, de asemenea, acum 25 de ani ... au încercat să preia valea și au eșuat, s-au confruntat cu o înfrângere zdrobitoare", a declarat Ali Nazary, un lider al FNR pentru BBC. Zona este una multietnică, cel mai mare grup etnic fiind cel al tadjicilor.

FNR - condus de fiul comandantului Massoud, Ahmad Massoud - este alcătuit din miliţii locale antitalibane şi foşti membri ai forţelor de securitate afgane, care au venit la Panjshir după căderea restului Afganistanului. Vicepreşedintele fostului Guvern, Amrullah Saleh, s-a refugiat la rândul său în această vale. Negocieri au avut loc inţial între talibani şi FNR, care vrea să se instaureze un sistem de guvernare descentralizat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Talibanii au ridicat steagul alb în valea Panjshir şi susţin că au cucerit ultima redută. Liderul rezistenței îndeamnă la luptă