Antena Meniu Search
x

3.500 de afgani din Kandahar, forţaţi de talibani să-şi părăsească locuinţele în termen de 3 zile. Sute de protestatarii au ieşit în stradă

Sute de oameni au protestat marţi în oraşul Kandahar din sudul Afganistanului, în urma ordinelor pe care le-au primit din partea talibanilor pentru a-şi părăsi locuinţele.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 15.09.2021, 11:16

Oamenii din Kandahar au protestat faţă de decizia talibanilor de a evacua zona
Oamenii din Kandahar au protestat faţă de decizia talibanilor de a evacua zona - Profimedia

Protestatarii au mărşăluit în faţa biroului guvernatorului din oraş, după ce peste 3.500 de persoane care locuiesc într-o zonă rezidenţială deţinută de guvern au fost informate că au la dispoziţie trei zile pentru a evacua locuinţele, a transmis un jurnalist pentru CNN. Protestatarii, care sunt rezidenţi ai zonei au declarat că motivele pentru care trebuie să evacueze spaţiile nu au fost încă transmise.

"Nu am unde să mă duc. Sunt oricum săracă pentru că mi-am pierdut mai multe persoane din familie, care au fost evacuate după venirea la putere a talibanilor", a declarat o protestatară. Toate familiile din zonă au avut un buget redus pentru construirea caselor, iar acum nu îşi pot permite să se mute, potrivti celor care au ieşit în sradă. Mai multe femei protestatare care purtau cu ele drapelul Afganistanului au fost hărţuite de talibani, potrivit martorilor. Mai multe filmări realizate de posturile de televiziune locale arată cum protestatarii au bloct mai multe căi de acces din oraş. 

Mohamed Ibrahim, un activist civil din Kandahar a declarat că regiunea Ferqa-e Kohna, aflată la marginea capitalei provinciei este o zonă deţinută de guvern, terenurile fiind distribuite angajaţilor instituţiei în timpul fostului cabinet. Activistul a transmis că au existat nereguli în transferul de proprietăţi, vânzările lor fiind realizate ilegal. Unele familii locuiesc în această zonă de mai bine de 20 de ani.

Proteste în mai multe regiuni ale Afganistanului

Pe acelaşi subiect

Purtătorii de cuvânt ai talibanilor nu au putut fi contactaţi pentru comentarii cu privire la evacuări. Zilele trecute au existat incidente în care talibanii au oprit un jurnalist local din a-şi face meseria, în timp ce un altul ar fi fost bătut în timp ce transmitea din mijlocul protestatarilor. Protestele împotriva guvernării talibanilor au izbucnit în mai multe regiuni din Afganistan, de când grupul militant a preluat controlul asuora ţării luna trecută, după retragerea trupelor SUA. În timpul unui protest desfăşurat zilele trecute, ztalibanii au folosit bastoane şi bice împotriva unui grup de femei care mărşăluiau pe străzile capitalei Kabul. Liderii talibani au respins acuzaţile venite în urma unor clipuri video distribuite pe reţelele de socializare.

Şeful Comisiei Culturale, Muhammad Jalal a declarat că aceste demonstraţii sunt "o încercare deliberată de a provoca probleme, iar aceşti oameni sunt neînsemnaţi pentru populaţia din Afganistan care susţin guvernarea talibanilor". ONU a solicitat săptămâna trecută talibanilor să înceteze imediat să mai folosească forţa şi detenţia celor care îşi exercită dreptul la întrunire paşnică, cât şi a jurnaliştilor care transmit din mijlocul protestelor. Cu toate acestea, răspunsul talibanilor la marşurile paşnice din Afganistan a fost din ce în ce mai violent şi a introdus introducerea muniţiilor vii, abastoanelor şi a biciurilor, provocând moartea a cel puţin patru persooane, potrivit  unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani.

Chiar înainte de revenirea talibanilor la putere, conflictele prelungite, sărăcia, declinul economic şi pandemia de coronavirus au înrăutăţit o situaţie deja gravă în care 18 milioane de afgani solicitau ajutorul ONU. Cum iarna este aproape, mulţi oameni ar putea rămâne fără alimente până la sfârşitul lunii, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, adăugând că ratele sărăciei au crescut de la revenirea talibanilor la putere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » 3.500 de afgani din Kandahar, forţaţi de talibani să-şi părăsească locuinţele în termen de 3 zile. Sute de protestatarii au ieşit în stradă