Antena Meniu Search
x

Noi reguli pentru femeile afgane, anunţate de talibani. Universitățile vor fi segregate pe sexe, iar materiile, revizuite. Hijabul, obligatoriu pentru studente

Universitățile afgane vor fi segregate în funcție de sex și va fi introdus un nou cod vestimentar islamic, au decis, duminică, talibanii. Ministrul Învățământului Superior, Abdul Baqi Haqqani, a declarat că femeilor li se va permite să studieze, dar nu alături de bărbați. El a anunțat, de asemenea, o revizuire a subiectelor predate.

de Redactia Observator

la 12.09.2021, 18:21

Noi reguli pentru femei, impuse de talibani în Afganistan
Noi reguli pentru femei, impuse de talibani în Afganistan - Profimedia

Guvernul taliban a anunţat, duminică, un nou set de reguli cu privire la participarea femeilor la cursurile universitare. Deşi în peroada 1996-2001, când Afganistanul s-a aflat sub conducerea islamiştilor, fetele şi femeile nu aveau voie să înveţe în şcoli sau universităţi, noul regim susţine că le va permite acestora accesul la educaţie. Totuşi, acest lucru se va întâmpla în conformitate cu un regulament strict. Anunțul vine la o zi după ce talibanii și-au înălţat steagul deasupra palatul prezidențial din Kabul, marcând începutul administrației lor. 

Schimbările sunt majore. Dacă până acum femeile afgane studiau cot la cot cu bărbaţii, în aceleaşi instituţii de învăţământ superior, de acum vor fi introduse norme stricte de segregare pe sexe. Profesorii sunt suficienţi, susţin autorităţile din Afganistan, iar în cazuri extreme, cadrele didactice de sex masculin le vor putea preda femeilor, din spatele unei cortine. În plus, studentele vor respecta codul vestimentar impus de talibani, ce prevede acoperământ pentru cap (hijab).

Elevii vor fi separaţi pe sexe şi în şcolile primare şi gimnaziale, practică întâlnită însă în mod obişnuit în Afganistan, spun talibanii. „Nu vom avea probleme în a pune capăt sistemului mixt de educație”, a declarat ministrul Învățământului Superior, Abdul Baqi Haqqani. „Oamenii sunt musulmani și vor accepta acest lucru”.

Noul ministru a mai spus că şi subiectele predate în universități vor fi revizuite. El le-a declarat reporterilor că talibanii vor să creeze "un curriculum rezonabil, care să fie în conformitate cu valorile islamice, naționale și istorice și, pe de altă parte, să poată concura cu alte țări”.

Nu a fost încă anunţată întreaga agendă a noului guvern taliban. Ca şi în regimul anterior, nicio femeie nu face parte din Cabinet, în ciuda promisiunii că acesta va fi unul incluziv. Recent, într-un interviu acordat pentru Tolo News, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Sayed Zekrullah Hashimi, a declarat că rolul femeilor este de a naşte şi a creşte copii, adăugând că „nu este necesar ca femeile să fie în Cabinet”. De când talibanii au preluat puterea, studentele au rămas acasă, din cauza incertitudinii şi a fricii, iar protestul recent al celor nemulţumiţi a fost reprimat violent, relatează news.ro. Haqqani a insistat că talibanii nu vor să revină la modul în care au condus în urmă cu 20 de ani. „Vom începe să construim pe ce există deja”, a afirmat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Noi reguli pentru femeile afgane, anunţate de talibani. Universitățile vor fi segregate pe sexe, iar materiile, revizuite. Hijabul, obligatoriu pentru studente