Antena Meniu Search
x

Tancurile promise de Emmanuel Macron ar putea ajunge în Ucraina de săptămâna viitoare, la un an de la începutul războiului

Franţa va începe să livreze Ucrainei tancuri uşoare AMX-10 ''la finalul săptămânii viitoare'', a anunţat duminică ministrul francez al forţelor armate Sebastien Lecornu, într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien, relatează agenţia France Presse. Aceste livrări vor coincide astfel cu împlinirea unui an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, survenită pe 24 februarie 2022, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 19.02.2023, 13:08

Volodimir Zelenski (stânga) și Emmanuel Macron (dreapta)
Tancurile promise de Emmanuel Macron ar putea ajunge în Ucraina de săptămâna viitoare, la un an de la începutul războiului - Profimedia

La începutul lunii ianuarie, preşedintele francez Emmanuel Macron anunţase decizia Parisului de a trimite tancuri uşoare Kievului. Macron nu precizase numărul acestor blindate ce ar putea fi livrate armatei ucrainene.

''Îmi asum să nu spun numărul, pentru a nu oferi o informaţie strategică Rusiei'', a subliniat ministrul Sebastien Lecornu în interviul acordat publicaţiei franceze. În schimb, el a indicat că este aproape de a se încheia pregătirea militarilor ucraineni pentru noul echipament.

Un ajutor anunțat din ianuarie

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis la jumătatea lunii ianuarie omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei convorbiri telefonice că Franţa va livra Ucrainei ''tancuri uşoare de luptă'', relatează AFP, citând surse de la Palatul Elysee.

Pe acelaşi subiect

''Preşedintele a dorit să amplifice acest ajutor'militar deja oferit Kievului acceptând să livreze tancuri uşoare de luptă AMX-10 RC'', a anunţat preşedinţia franceză. ''Este prima oară când tancuri de concepţie occidentală vor fi furnizate forţelor armate ucrainene'', mai precizează Palatul Elysee, la finalul convorbirii telefonice între cei doi şefi de stat.

Numărul de tancuri şi termenul la care acestea vor livrate nu au fost precizate. Emmanuel Macron, potrivit Parisului, care l-a reasigurat pe Volodimir Zelenski de ''sprijinul neclinti'' al Franţei ''până la victorie'', a dorit ''să demonstreze perenitatea şi continuitatea'' ajutorului militar francez.

AMX-10 RC sunt tancuri uşoare, pe roţi şi nu pe şenile, deci ''foarte mobile'', într-adevăr vechi, dar performante, a declarat un consilier. În cadrul armatei terestre franceze, acest sistem va fi treptat înlocuit cu Jaguar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Tancurile promise de Emmanuel Macron ar putea ajunge în Ucraina de săptămâna viitoare, la un an de la începutul războiului