Tatăl prim-ministrului britanic a aplicat pentru cetăţenia franceză, după Brexit

De Iulia Iancu.
Publicat: 02.01.2021, 08:27.
Actualizat: 02.01.2021, 08:34

Stanley Johnson, tatăl prim-ministrului britanic Boris Johnson, a declarat joi că este în proces de obţinere a unui paşaport francez pentru a-şi menţine legăturile cu Uniunea Europeană după Brexit, relatează Reuters.

Stanley Johnson

Stanley Johnson

Profimedia Images

Fost membru al Parlamentului European, Stanley Johnson a votat, la referendumul din 2016, pentru rămânerea Regatului în UE.

El a declarat pentru postul de radio RTL că vrea să devină cetăţean francez datorită puternicelor legături familiale cu Franţa, News.ro.

„Dacă am înţeles bine, sunt francez. Mama a fost născută în Franţa, mama ei a fost franţuzoaică, la fel şi bunicul ei. Aşadar, pentru mine este vorba despre revendicarea a ceea ce am deja. Şi asta mă face foarte fericit”, a spus în limba franceză Johnson, în vârstă de 80 de ani. „Voi fi mereu european, asta e sigur. Nimeni nu poate spune britanicilor: nu sunteţi europeni. O legătură cu Uniunea Europeană este importantă”.

Boris Johnson, în schimb, a fost în 2016 figura publică a campaniei de desprindere a Marii Britanii de UE. Devenit ulterior prim-ministru, el este de părere că Marea Britanie poate „prospera puternic” ca naţiune complet suverană în afara Uniunii pe care o consideră excesiv de birocratică.

Zi istorică pentru Marea Britanie

Miercuri, înainte ca Parlamentul britanic să aprobe acordul post-Brexit, prim-ministrul a spus pe un ton amical: „Acesta nu este finalul Marii Britanii ca ţară europeană. Suntem în multe feluri o civilizaţie europeană în chintesenţă. Şi vom continua să fim asta”.

Marea Britanie părăseşte oficial Uniunea Europeană joi noapte, după 48 de ani de legătură cu proiectul european.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.