Antena Meniu Search
x

Video Zi istorică pentru Marea Britanie. Cum îi afectează pe români ”divorțul” britanicilor de Uniunea Europeană

Zi istorică pentru Marea Britanie. După mai bine de patru ani de când a decis să părăsescă Uniunea Europeană, Regatul Unit a semnat un acord comercial cu blocul comunitar. Evită astfel un blocaj devastator post-Brexit. 

de Redactia Observator

la 30.12.2020, 21:45

Vezi și

Divorţul de Uniune ne afectează şi pe noi. Aproape 700 de mii de români au primit statutul de rezident permanent sau temporar în Marea Britanie.

Cu doar o zi înainte de a finaliza divorţul, Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi-au încheiat partajul. Acordul comercial stabileşte zero taxe vamale şi zero cote pentru produsele exportate. 

În plus, nu impune limite asupra cantităţii de bunuri care pot fi importate.

Citește și:

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: ”În centrul acestui document este unul dintre cele mai mari acorduri comerciale din lume. Este un acord complet după modelul Canadei, în valoare de peste 660 de miliarde de lire sterline”

Câteva ore mai târziu, documentul a primit undă verde de la parlamentarii britanici. Ca o ultimă formalitate, Regina Elisabeta a doua va fi cea care aprobă acordul.

Brexitul afectează şi aproape 700 de mii de români stabiliţi în Regat. Pentru a putea rămâne în Marea Britanie, au fost nevoiţi să aplice pentru statutul de rezident. 

Viză pentru românii care muncesc și studiază în Regat

De asemenea, românii vor mai putea intra în Regatul Unit doar cu buletinul până la sfârşitul lunii septembrie.

Ioana Dragomir, româncă stabilită în Regatul Unit: ”Mi se pare esenţial să impună nişte bariere cât mai joase, să permită oamenilor să vină, să stea eventual mai mult pentru că, presupun că sunt mulţi români care au familii aici”.

Florin Ciţu, premierul României:În scop turistic, cetăţenii europeni pot circula fără viză. Este foarte important pentru deplasări de scurtă durată, sub 6 luni”.

Românii care vor să lucreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie, vor fi nevoiţi să aplice pentru viza de muncă. Iar aceasta va fi acordată în funcţie de calificarea profesională. 

Printre criteriile esenţiale se numără oferta de muncă, salariul minim, nivelul şcolarizării şi cel de cunoaştere a limbii engleze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Zi istorică pentru Marea Britanie. Cum îi afectează pe români ”divorțul” britanicilor de Uniunea Europeană