Antena Meniu Search
x

Video Temperatură record în Spania, în cea mai fierbinte toamnă din istorie. Câte grade au arătat termometrele într-o zi de octombrie

Am trecut în a doua lună de toamnă, dar în multe ţări europene este ca în mijlocul verii. Sunt temperaturi mai mari şi cu 15 grade decât normalul perioadei. În Franţa, ieri au fost doborâte 320 de recorduri, în timp ce în Spania au fost 38 de grade la umbră,  cea mai ridicată temperatură pentru luna octombrie de când se fac masuratori.

de Redactia Observator

la 02.10.2023, 21:21

Vezi și

După cea mai călduroasă lună septembrie din istorie, mulţi francezi se aşteptau la temperaturi specifice toamnei. Cei care şi-au planificat concediile în sud au avut parte de o surpriză. La Toulouse au fost 35 de grade la amiază. 

Temperaturi de peste 35 de grade în marile oraşe ale lumii

Turist: Ne-am luat concendiu la final de septembrie ca să prindem vreme bună, dar nu călduroasă. Este o surpriză, Nu ne aşteptam să fie o căldură atât de mare. 

Tot 35 de grade au fost la Bordeaux, 30 la Strasbourg şi 33 în Biarritz. Staţiunile de pe litoral au fost luate cu asalt ca în plin sezon estival.

Pe acelaşi subiect

La vecinii spanioli, în provincia Cordoba au fost măsurate 38,2 grade Celsius la umbră, un record absolut pentru luna octombrie. De altfel, 40% dintre staţiile meteo ale ţării au înregistrat cel puţin 32 de grade. 

Cinci ţări din Europa au trecut prin cea mai caldă lună septembrie din istorie

Localnic: Sunt copleşită de căldură. Nu am mai văzut o toamnă ca asta. Voiam să vină frigul, dar a venit căldura. Priviţi, stau cu evantaiul în mână! E foarte cald! 

Valul de caniculă vine după ce cinci ţări europene, printre care Austria, Germania şi Polonia, au trecut prin cea mai caldă lună septembrie din istorie. De altfel, meteorologii preconizează că 2023 va fi anul cu temperaturile cele mai ridicate, la fel ca precedentul. În Elveţia, gheţarii au pierdut 10 la sută din volum în doar doi ani.

Schimbările climatice, responsabile pentru incendiile uriaşe de vegetaţie de anul acesta

Matthias Huss, şeful agenţiei de monitorizare a gheţarilor: În teorie, există o șansă ca gheața să revină, dar am avea nevoie de o răcire foarte puternică. Lucrul acesta nu se vede pentru următoarele decenii sau chiar secole.

Climatologii avertizează că schimbările climatice sunt dramatice, care nu doar că prelungesc vara cu încă o lună sau două. Sunt responsabile şi pentru cel mai mare incendiu din istoria Uniunii Europene, cel din vara aceasta, din Grecia, dar şi pentru inundaţiile catastrofale din aceeaşi ţară. Impactul vremii neobişnuit de calde se vede şi în economie. Marile lanţuri magazine reduc deja preţurile la haine groase, chiar şi cu 20 la sută, pentru a evita să rămână cu marfa nevândută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Temperatură record în Spania, în cea mai fierbinte toamnă din istorie. Câte grade au arătat termometrele într-o zi de octombrie