Testele pentru un vaccin anticoronavirus au fost oprite, după ce un voluntar a dezvoltat o reacție adversă severă
Cursa pentru aprobarea unui vaccin împotriva coronavirusului se împiedică de primul obstacol major. Compania AstraZeneca a oprit testele, după ce unul dintre voluntari a dezvoltat o reacţie adversă gravă. Uniunea Europeană a semnat deja un contract pentru 300 de milioane de doze. Este doar o etapă firească, dau asigurări cercetătorii.
- Nouă vaccinuri anticoronavirus sunt în ultima fază de testare, la nivel global.
Vaccinul "Oxford" a intrat luna trecută în etapa a treia de testare, cea mai importantă înaintea aprobării. Întregul studiu a fost însă oprit brusc ieri, după ce unul dintre voluntarii care au primit serul experimental, un britanic, a ajuns la spital în stare gravă. Medicii cred că este vorba de o reacţie adversă severă.
Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii: Acest vaccin, în mod particular, este o provocare. A mai fost o pauză mai devreme, în vară, care a fost rezolvată fără probleme. De câte ori găsesc o problemă, ei trebuie să o analizeze. Şi asta este ceea ce se întâmplă acum.
Cum găsirea unui vaccin împotriva coronavirusului este prioritate mondială, anunţul celor de la AstraZeneca a produs panică în toată lumea. Serul a fost deja administrat la mii de voluntari din Marea Britanie, SUA, Brazilia, India şi Africa de Sud. Oamenii nu vor mai primi însă o a doua doză, până când cercetătorii nu vor înţelege care este problema.
Jeff Pothof, doctor Universitatea din Wisconsin: Înţeleg riscurile şi beneficiile acestui vaccin şi cred că este cea mai bună şansă a noastră de a ne întoarce la normal.
La nivel mondial, nouă vaccinuri împotriva COVID 19 sunt acum în ultima etapă de testare. Iar vaccinul celor de la AstraZeneca era printre cele mai avansate. Uniunea Europeană a rezervat deja 300 de milioane de doze.
Soumya Swaminathan, oficial Organizația Mondială a Sănătății: Doar pentru că vorbim despre viteză nu înseamnă că începem să facem compromisuri sau să facem treabă de mântuială în privinţa a ceea ce ar fi evaluat în mod normal. Procesul trebuie să respecte regulile jocului.
AstraZeneca s-a angajat să furnizeze două miliarde de doze, după ce serul lor va fi aprobat. În contractele semnate, este stipulat faptul că nu îşi asumă responsabilitatea dacă, de exemplu, în patru ani, vaccinul lor are efecte secundare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰