Antena Meniu Search
x

Video Tsunami de furie în lume în toată lumea, după atacul israelian din Rafah, soldat cu peste 45 de morți: "Hamas e una, poporul palestinian e cu totul altceva"

Este oficial! Spania, Irlanda şi Norvegia recunosc statul Palestina. Momentul istoric a venit la scurt timp după ce Israel a bombardat o tabără pentru refugiaţi şi a provocat un val de furie în toată lumea. Premierul Netanyahu a vorbit despre o eroare tragică, iar Statele Unite au spus că atacul este regretabil, dar Israelul are dreptul să se apere. 

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 20:55

Madridul anunţă că a recunoscut un stat palestinian unificat, care include Fâşia Gaza şi Cisiordania, cu Ierusalimul de Est drept capitală şi sub autoritatea Autorităţii Naţionale Palestiniene.  

"Este o decizie istorică care are ca obiectiv să îi ajute pe israelieni şi palestinieni să trăiască în pace. Recunoaşterea statului Palestina este o decizie care nu este îndreptată împotriva nimănui, cu atât mai puţin împotriva israelienilor, un popor prieten, pe care îl respectăm", a declarat premierul Spaniei, Pedro Sanchez.

Spania, Norvegia şi Irlanda se alătura celor peste 140 de ţări, inclusiv România, care admit existenţa Palestinei

Vezi și

Ca răspuns, Israel şi-a rechemat ambasadorii din cele trei state. Anunţul Spaniei, Norvegiei şi Irlandei a venit la câteva ore după ce a fost bombardată o tabără pentru persoanele strămutate din regiunea Rafah a Fâşiei Gaza. 

Pe acelaşi subiect

Cel puţin 45 de oameni au murit în bombardamentul de ieri. Imaginile cu părinţi care îşi ţin copii morţi sau răniţi în braţe au făcut înconjurul Planetei. În trei săptămâni, peste 800.000 de oameni au fugit din regiune, dar în Rafah au mai rămas sute de mii de suflete fără apărare în faţa atacurilor israeliene.  

Atacul israelian din Rafah a stârnit un tsunami de furie în lume

Manifestaţii pro-palestiniene au avut loc la Paris şi Madrid, iar ONU a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate. Într-un gest fără precedent, Uniunea Europeană ia în calcul sancţiuni internaţionale împotriva Israelului. Ministrul Apărării din Italia a fost tranşant - a cerut Tel Avivului să respecte dreptul internaţional. 

"Reiterez că înţeleg motivele care au împins (n.r. - Israelul) către o astfel de reacţie după vărsarea de sânge şi răpirile ostaticilor de către Hamas. Dar Hamas este una, iar poporul palestinian este cu totul altceva. Trebuie să aibă mai mult discernământ", e declarat Guido Crosetto, ministrul Apărării din Italia.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a apărat

"În Rafah, am evacuat aproape un milion de localnici şi, În ciuda eforturilor noastre să nu îi rănim pe inocenţi, din păcate, un accident tragic a avut loc noaptea trecută. Investigăm acest caz şi vă vom prezenta concluziile, deoarece asta e politica noastră", a spus Benjamin Netanyahu.

Alte acuzaţii împotriva Israelului apar într-o anchetă a jurnaliştilor de la The Guardian. Şefa Curţii Penale Internaţionale ar fi fost ameninţată de fostul şef Mossad, care i-ar fi cerut să renunţe la anchetele pentru crime de război. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Tsunami de furie în lume în toată lumea, după atacul israelian din Rafah, soldat cu peste 45 de morți: "Hamas e una, poporul palestinian e cu totul altceva"