Antena Meniu Search
x

Masacru în Rafah, cel puţin 45 de morţi. Imagini îngrozitoare cu dezastrul lăsat în urmă de atacul descris de Netanyahu drept "greşeală tragică". ONU, reuniune de urgenţă

Război Israel - Hamas. Primele concluzii ale anchetei israeliene privind evenimentul de duminică soldat cu numeroase victime în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza sunt că un atac aerian împotriva comandanţilor Hamas a declanşat un incendiu masiv în tabăra de corturi, în care au murit cel puţin 45 de civili palestinieni, potrivit celui mai recent bilanţ, relatează Reuters. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că atacul aerian a reprezentat "o greșeală tragică"

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 10:07

Atacul aerian israelian de duminică seara a incendiat corturi şi adăposturi metalice şubrede şi a provocat un val de proteste din partea liderilor mondiali, care au cerut punerea în aplicare a unui ordin al Curţii Internaţionale de Justiţie de a opri asaltul de la Rafah.

Israelul a declarat luni că investigaţiile sale iniţiale arată că atacul îndreptat împotriva unor comandanţi ai grupului militant Hamas a declanşat incendiul.

Procurorul militar general al Israelului a calificat drept "foarte gravă" lovitura aeriană a IDF asupra Rafah, care a avut loc în cursul nopţii şi a spus că o anchetă post-acţiune a forţelor armate este încă în curs de desfăşurare, relatează The Times of Israel. "Detaliile incidentului fac încă obiectul unei anchete, pe care ne angajăm să o desfăşurăm minuţios", a declarat generalul-maior Yifat Tomer Yerushalmi la o conferinţă găzduită de Asociaţia Baroului Israelian. "IDF regretă orice vătămare a necombatanţilor în timpul războiului", a adăugat ea.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Oamenii se pregăteau de culcare

Atacul a avut loc în cartierul Tel Al-Sultan, unde mii de oameni se adăposteau după ce forţele israeliene au început o ofensivă terestră în estul oraşului Rafah, în urmă cu peste două săptămâni.

Imagini video obţinute de Reuters au arătat un incendiu care făcea ravagii în întuneric şi oameni care ţipau panicaţi. Un grup de tineri a încercat să îndepărteze foi de tablă ondulată, iar un furtun de la un singur camion de pompieri a început să stingă flăcările.

Supravieţuitorii au declarat că familiile se pregăteau de culcare când a avut loc atacul. "Ne rugam şi pregăteam paturile copiilor noştri pentru a dormi. Nu era nimic neobişnuit, apoi am auzit un zgomot foarte puternic şi focul a izbucnit în jurul nostru", a declarat Umm Mohamed Al-Attar, o mamă palestiniană. "Toţi copiii au început să ţipe. Sunetul a fost terifiant; am simţit că metalul era pe cale să se prăbuşească peste noi, iar şrapnelul a căzut în camere", a povestit femeia.

Mai mult de jumătate dintre morţi sunt femei, copii şi persoane în vârstă, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din Fâşia Gaza, administrată de Hamas, adăugând că este posibil ca numărul morţilor să crească din cauza persoanelor cu arsuri grave.

Condamnare internaţională

Armata israeliană a declarat că atacul de duminică, bazat pe "informaţii precise", l-a eliminat pe şeful de stat major al Hamas din Cisiordania, plus pe un alt oficial aflat în spatele atacurilor împotriva israelienilor. Bombardamentul israelian a urmat interceptării a opt rachete trase spre Israel din zona Rafah.

Israelul a continuat atacurile în ciuda hotărârii de vineri a instanţei supreme a ONU, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), care a ordonat încetarea acestora, argumentând că decizia instanţei îi acordă o anumită marjă de manevră pentru acţiuni militare în zonă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat "indignat" de ultimele atacuri ale Israelului. "Aceste operaţiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni", a declarat el pe X.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, şi şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, au spus că hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie trebuie respectată. "Dreptul umanitar internaţional se aplică pentru toţi, de asemenea şi pentru modul în care Israelul conduce războiul", a declarat Baerbock.

Nu există "zonă de siguranţă"

La lumina zilei, tabăra era, luni, ca o epavă fumegândă de corturi, metal răsucit şi obiecte carbonizate. Femeile plângeau, iar bărbaţii ţineau rugăciuni lângă trupuri în giulgiuri.

Stând lângă cadavrele rudelor sale, Abed Mohammed Al-Attar a declarat că Israelul a minţit atunci când le-a spus rezidenţilor că vor fi în siguranţă în zonele vestice din Rafah. Fratele său, cumnata sa şi alte câteva rude au fost ucişi în incendiu. "Nu există securitate în Gaza. Nu există securitate nici pentru un copil, nici pentru un bătrân sau o femeie. Aici este (fratele meu) cu soţia lui, au fost martirizaţi", a spus el. "Ce au făcut ei ca să merite asta? Copiii lor au rămas orfani", spune bărbatul.

Spitalele din Rafah, inclusiv spitalul de campanie al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, nu au putut să se ocupe de toţi răniţii, astfel că unii au fost mutaţi la spitalele din Khan Younis, mai la nord îm Gaza, pentru tratament, au declarat medicii.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe cu sediul în Cisiordania a condamnat "masacrul atroce".

Bombardamentele au continuat luni

Luni, tancurile israeliene au continuat să bombardeze zonele estice şi centrale ale oraşului din sudul Fâşiei Gaza, ucigând opt persoane, au declarat oficiali locali din domeniul sănătăţii. În tabăra Al-Nuseirat din centrul Fâşiei Gaza, un atac israelian a ucis trei agenţi de poliţie palestinieni, a declarat ministerul de interne din Gaza, condus de Hamas.

Peste 36.000 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Israelul a lansat operaţiunea după ce militanţii conduşi de Hamas au atacat comunităţile din sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.

Israelul afirmă că vrea să elimine luptătorii Hamas ascunşi în Rafah şi să salveze ostaticii despre care spune că sunt ţinuţi în zonă. Tancurile israeliene au sondat periferiile oraşului Rafah, în apropierea punctului de trecere din Gaza în Egipt, începând din 6 mai şi au intrat în unele dintre cartierele sale estice.

Netanyahu: A fost o "greşeală tragică"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că atacul aerian în urma căruia zeci de oameni din Rafah au murit a reprezentat "o greșeală tragică".

Într-un discurs ținut în fața parlamentului israelian, Benjamin Netanyahu a spus că Israelul investighează incidentul din Rafah. "În Rafah, am evacuat deja aproximativ un milion de rezidenți și, în ciuda eforturilor noastre de a nu dăuna celor neimplicați, din păcate, a avut loc o defecțiune tehnică aseară", a spus premierul israelian. 

Şeful umanitar al ONU îl critică dur pe Netanyahu

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, l-a criticat dur pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru că a calificat drept "o greşeală tragică" atacul aerian israelian mortal de duminică asupra unei tabere din Rafah care adăpostea persoane strămutate, relatează CNN, citat de news.ro.

"Dacă atacul a fost o crimă de război sau o «greşeală tragică» pentru locuitorii din Gaza, nu există nicio dezbatere. Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută a fost cea mai recentă - şi probabil cea mai crudă - abominaţie", a declarat Griffiths într-o declaraţie de luni, adăugând că a fost «un atac absolut inacceptabil». ”A spune că a fost «o greşeală» este un mesaj care nu înseamnă nimic pentru cei ucişi, pentru cei îndureraţi şi pentru cei care încearcă să salveze vieţi”, a adăugat Griffiths.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă marţi

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre atacul aerian din Rafah, potrivit unui diplomat al ONU.

Reuniunea a fost solicitată de Algeria, a declarat diplomatul. Consiliul de Securitate va purta discuţii private marţi după-amiază, la ora 15.30, a adăugat diplomatul. Secretarul general al ONU, Antònio Guterres, a emis luni o condamnare vehementă.  

”Condamn acţiunile Israelului, care a ucis zeci de civili nevinovaţi care nu făceau decât să caute adăpost din acest conflict mortal”, a declarat Guterres pe X. ”Nu există niciun loc sigur în Gaza. Această oroare trebuie să înceteze", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Masacru în Rafah, cel puţin 45 de morţi. Imagini îngrozitoare cu dezastrul lăsat în urmă de atacul descris de Netanyahu drept "greşeală tragică". ONU, reuniune de urgenţă