Antena Meniu Search
x

Ucraina avertizează Rusia că va recupera Crimeea. Bazele militare rusești, țintele unor explozii "misterioase"

Ucraina a transmis Rusiei că intenționează să recupereze teritoriul pe care Moscova l-a anexat în 2014, scrie Fox News.

de Redactia Observator

la 19.08.2022, 11:11

Ucraina avertizează Rusia că intenționează să recupereze Crimeea
Ucraina avertizează Rusia că intenționează să recupereze Crimeea - Facebook / Volodimir Zelenski

„Aceste focuri de artificii înseamnă că Crimeea se întoarce în Ucraina”, a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din regiunea Odesa, pentru ziarul britanic The Times. Oficialul se referă la numeroasele explozii care au lovit bazele rusești, în ultima săptămână. 

Kievul nu și-a asumat oficial aceste atacuri, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderii militari au dat de înțeles, în ultimele zile, că exploziile ar putea face parte din contraofensivă ucraineană, potrivit sursei citate.

„Deși Ucraina nu a revendicat oficial aceste atacuri, președintele Ucrainei a avertizat anterior cu privire la contraofensiva planificată pentru august-septembrie, iar el și consilierul său principal, Mykhailo Podolyak, au făcut aluzii despre implicarea Ucrainei în recentele explozii”, a declarant  Rebekah Koffler. fost ofițer de informații DIA și autorul cărții „Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to Defeat America”.

Rusia: Atacurile teroriste, puse la cale de teroriști

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, Rusia a negat că atacurile ar fi fost rezultatul unui efort coordonat ucrainean. Armata rusă susține că exploziile au fost un act de „sabotaj” și a dat vina și pe Hizb ut-Tahrir al-Islami, o celulă teroristă islamică. Miercuri, agenția rusă de spionaj FSB a anunțat „neutralizarea” autorilor din spatele atacului.

Într-un interviu pentru Washington Post, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că Ucraina intenționează să continue să lovească, în perioada următoare, ținte cheie în teritoriul deținut de Rusia. „Folosim o strategie de a le distruge stocurile, de a le distruge depozitele, de a le distruge cartierul general, biroul comandantului”, a spus el. „Este răspunsul nostru la tacticile lor”. Ucraina nu are încă suficiente arme și muniții pentru a lansa o ofensivă la scară largă pe teritoriul ocupat de Rusia, ceea ce Reznikov că se va rezolva cu sprijinul țărilor occidentale.

Reacția Moscovei

Totodată, există numeroase indicii că Moscova este îngrijorată de situația din Crimeea, mass-media de stat raportând că comandantul flotei Mării Negre, Igor Osipov, a fost înlocuit la ordinul președintelui Vladimir Putin, pe fondul atacurilor din peninsulă. Osipov, care se află la conducerea flotei din mai 2019, va fi înlocuit de Viktor Sokolov.

Crimeea a fost anexată în martie 2014, după o intervenţie a forţelor speciale ruse şi un referendum de alipire, denunţat ca ilegal de către Kiev şi Occident. În primele zile ale războiului, trupele ruse au atacat în special plecând din această peninsulă, cucerind rapid zone extinse din teritoriul din sudul Ucrainei, în timp ce aveau mai puţin succes în alte părţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ucraina avertizează Rusia că va recupera Crimeea. Bazele militare rusești, țintele unor explozii "misterioase"