Antena Meniu Search
x

Ucraina își dezgroapă morții ca să le facă loc noilor soldați uciși. Scene cumplite la o înmormântare comună în Liov: "Sunt atât de mulți"

Război în Ucraina. Timp de aproape 15 luni, cadavrele soldaților ucraineni au umplut un cimitir militar din orașul Liov, situat în vestul țării. Acum, mormintele vechi, nemarcate, ale celor uciși în războaiele trecute sunt exhumate pentru a face loc șirului aparent nesfârșit de morți cauzat de războiul declanșat de Rusia, relatează The New York Times

de Redactia Observator

la 21.06.2023, 14:39

Luni după-amiază, șase gropari așteptau sosirea unui sicriu la cimitirul militar Liciakiv din Liov, arată un reportaj al NYT. Bărbații au deplâns dezastrul provocat de Rusia și au mărturisit că se pregătesc ca numărul morților să crească pe măsură ce luptele devin mai intense în timpul contraofensivei ucrainene.

Ucraina a raportat că a recucerit opt ​​așezări în două săptămâni de acțiuni ofensive în estul și sudul țării.  La început săptămânii, Hanna Maliar, ministru adjunct al Apărării, a anunțat că armata a recucerit în total peste 70 de km pătrați în sud. Printre așezările recuperate, a spus ea, se numără și satul Peatîhatkî, din Zaporojie.

Deși este o dovadă că forțele Ucrainei continuă să avanseze, nu este o reușită militară semnificativă. La fel ca și celelalte sate recucerite, este unul mic - Peatîhatkî se traduce prin "cinci case" - iar eliberarea lor a venit cu pierderi de soldați și echipamente occidentale avansate.

"Situația din est este dificilă acum. Inamicul și-a adunat forțele și conduce o ofensivă activă în direcțiile Lîman și Kupiansk, încercând să preia inițiativa. Trupele noastre acționează cu curaj în fața superiorității inamicului în forțe și mijloace și nu-i permit să avanseze", explica Malyar. 

Pe acelaşi subiect

Analiștii occidentali de la Institutul pentru Studiul Războiului au confirmat că forțele ruse au reușit luni să avanseze la Lîman și Kupiansk iar marți au continuat un ritm mai intens al atacurilor în apropiere de Kreminna, dar fără succes. Aici rușii folosesc unități de asalt "Storm-Z" formate din deținuți, pentru atacuri de uzură asupra poziţiilor ucrainene. Armata rusă a angajat o cantitate relativ mare de soldați slab pregătiți, potrivit ISW.

Rusia și Ucraina suferă pierderi mari în luptele actuale

Un raport al serviciilor secrete britanice a anunțat duminică că ambele armate suferă pierderi semnificative în luptele actuale, iar experții militari susțin că urmează luni de confruntări de artilerie și lupte de tranșee.

La fel ca ucrainenii, rușii au fost secretoși cu privire la bilanțul războiului. Kremlinul nu și-a actualizat numărul oficial de victime din septembrie, când ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aproape 6.000 de ruși au fost uciși. Experții considerau acest număr unul scăzut.

Documentele scurse de la Pentagon și publicate în aprilie estimau că Ucraina a suferit între 124.500 și 131.000 de victime, inclusiv 17.500 de soldați uciși în acțiune, în timp ce rușii au suferit între 189.500 și 223.000 de victime, inclusiv 43.000 uciși în acțiune.

O echipă de cercetători în mare parte anonimi din interiorul și din afara Rusiei, condusă de siteul de știri Mediazona și BBC News, a întocmit un bilanț independent de decese confirmate, care este actualizat la fiecare două săptămâni. Săptămâna trecută, numărul de victime a depășit 25.000, dar și acesta este considerat un număr scăzut.

Echipa folosește materiale open-source, cum ar fi necrologurile din ziarele locale și chiar face vizite la cimitir pentru a număra morminte. De anul trecut, mai multe regiuni din Rusia au interzis necrologurile pentru a încerca să camufleze numărul morților.

Înmormântări comune în Ucraina

Amploarea pierderilor este resimțită și în comunitățile ucrainene și este arătată și de numărul tot mai mare de morminte militare în cimitire mari și mici din întreaga țară. Luni, doi bărbați care au murit la sute de kilometri unul de celălalt au fost îngropați unul lângă altul la Liov.

Bohdan Didukh, 34 de ani, a fost ucis de o mină săptămâna trecută în regiunea Zaporojie, unde a început contraofensiva. Trei zile mai târziu, Oleh Didukh, în vârstă de 52 de ani, a murit în urma unui atac de cord într-o unitate de apărare antiaeriană din vestul țării. Bărbații, care aveau același nume de familie, dar nu s-au cunoscut niciodată în viață, au fost uniți în moarte. Ei au fost îngropați unul lângă altul într-o ceremonie comună.

Familiile erau copleșite de durere în timp ce groparii îi înhumau. La cimitir, Olena Didukh, soția lui Bohdan Didukh, a leșinat, copleșită de durere și de soarele după-amiezii. La câțiva pași, familia lui Oleh Didukh a aranjat pe mormânt flori galbene și albastre, în culorile drapelului ucrainean.

Nu mai este un lucru neobișnuit ca funeraliile militare să aibă loc simultan. Una dintre realitățile dure ale războiului declanșat de Rusia este că, chiar și într-un oraș departe de front, ajung soldați uciși în prima linie.

Oficialii din Liov au început exhumarea mormintelor vechi pentru a face loc 

În cimitir, rudele îngrijesc mormintele celor îngropați acolo în ultimul an. Ivan a fost ucis în urmă cu nouă luni în Kramatorsk, în Donețk. Avea 30 de ani, a povestit mama lui. "Pentru ce a murit?" întreabă ea, cu durere. "Cei mai buni dintre cei mai buni au murit. A absolvit facultatea. Avea o diplomă. De ce a murit?".

Katerina Havrilenko, în vârstă de 50 de ani, care lucrează la întreținerea mormintelor, a mărturisit că în cimitirul respectiv au loc înmormântări aproape în fiecare zi. "Odată cu contraofensiva, mulți tineri și femei vor muri. Nu pot spune în cuvinte cât de greu este. Foarte, foarte greu. Chiar dacă sunt străini, sunt copiii cuiva, la fel și eu un copil", a povestit ea.

La începutul războiului declanșat de ruși, era doar un mic grup de morminte proaspăt săpate pe un deal, într-o parte a cimitirului. Acum, aproape 500 de soldați au fost îngropați acolo pe jumătate din deal  și vor veni și alții, a povestit ea.

Într-o zonă din fața cimitirului, oficialii din Liov au început exhumarea mormintelor nemarcate ale soldaților care au fost îngropați cu mult timp în urmă, unii chiar în timpul Primului Război Mondial. Tineri care au murit la începutul secolului trecut fac loc celor căzuți acum în acest război. "Este atât de greu când de gândești. Vara trecută, au fost atât de puțini. Și acum sunt atât de mulți. Până la sfârșitul războiului, câți vor mai fi?" s-a întrebat Katerina Havrilenko.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ucraina își dezgroapă morții ca să le facă loc noilor soldați uciși. Scene cumplite la o înmormântare comună în Liov: "Sunt atât de mulți"