Antena Meniu Search
x

ISW: Ucraina ar putea "suspenda temporar" contraofensiva pentru o pauză operaţională. De ce se opresc după două săptămâni şi 8 sate cucerite

Război în Ucraina. Contraofensiva ucraineană a intrat în a treia săptămână. În primele două săptămâni, armata ucraineană a înregistrat progrese "limitate", după cum susţin chiar aliaţii occidentali. Până acum, ucraineanii au recâştigat 8 sate şi au recucerit o porţiune de teritoriu de 113 kilometri pătraţi. "Costurile" sunt însă ridicate: Ucraina a pierdut o mulţime de oameni, dar şi echipament militar donat de ţările occidentale.

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 15:32

ISW: Ucraina ar putea "suspenda temporar" contraofensiva pentru o pauză operaţională. De ce se opresc după două săptămâni şi 8 sate cucerite
- Profimedia

O analiză realizată de ISW (Institutul pentru Studiul Războiului) arată că Ucraina ar putea "suspenda temporar" contraofensiva şi să intre într-o pauză operaţională. Motivul este reprezentat şi de uzura soldaţilor şi a echipamentelor din aceste săptămâni de asalt continuu, dar şi de faptul că generalii ucraineni să schimbe tactica pentru viitoarele operaţiuni.

"Forțele ucrainene ar putea să suspende temporar acțiunile contraofensive pentru a-și reevalua tacticile, în vederea operațiunilor viitoare. Șeful informațiilor militare estoniene, colonelul Margo Grosberg, a apreciat că, în opinia sa, nu vom vedea acțiuni ofensive în următoarele 7 zile. Pauzele operaționale sunt o caracteristică obișnuită în cazul operațiunilor ofensive, iar această pauză nu înseamnă sfârșitul contraofensivei ucrainene", notează ISW.

FSB anunţă că a dejucat o serie de "comploturi ucrainene de sabotaj şi terorism" în regiunea Zaporojie şi a arestat o femeie

Serviciul de securitate FSB al Rusiei a anunţat luni că a dejucat o serie de "comploturi de sabotaj şi terorism" ucrainene care vizau oficiali instalaţi de Moscova în teritoriile ocupate din Ucraina şi a arestat o femeie în cadrul anchetei sale, relatează The Guardian şi TASS, citate de news.ro. FSB a precizat într-un comunicat că atacurile au vizat oficiali ruşi din domeniul aplicării legii şi oficiali guvernamentali instalaţi de Rusia în sudul regiunii Zaporojie, una dintre cele patru zone ucrainene pe care Moscova susţine că le-a anexat după invazie, dar pe care nu le controlează complet.

Pe acelaşi subiect

Sudul regiunii Zaporojie este vizat în prezent de o contraofensivă ucraineană. "Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse, în cursul unei acţiuni operative, a dejucat o tentativă de comitere a unei serii de acte de sabotaj şi terorism împotriva conducătorilor administraţiei militare şi civile din regiunea Zaporojie şi a ofiţerilor de poliţie din Federaţia Rusă", a anunţat FSB, citat de TASS.

FSB spune că a deschis dosare penale împotriva unei femei - pe care nu o identifică, dar pe care a descris-o drept "complice" - pentru acuzaţii legate de terorism şi deţinere ilegală de explozibili. Serviciul rus de securitate susţine că aceste comploturi împotriva liderilor din regiunea Zaporojie au fost puse la cale de spionajul armatei ucrainene (GUR), care este condus de generalul Kirilo Budanov, oficial pe care propaganda de la Moscova îl dădea săptămâna trecută grav rănit.

Agenţii de contrainformaţii ruşi au identificat un ofiţer al serviciilor speciale ucrainene care a condus activităţile complicilor săi recrutaţi din rândul locuitorilor regiunii Zaporojie, potrivit FSB. "Au fost obţinute informaţii exhaustive cu privire la operaţiunile desfăşurate de către serviciul de informaţii ucrainean, a fost identificat executantul direct, a fost reţinut complicele, au fost confiscate mijloacele de comitere a infracţiunilor şi au fost determinate canalele de comunicare ale agenţiei şi metodele de finanţare" - afirmă FSB.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » ISW: Ucraina ar putea "suspenda temporar" contraofensiva pentru o pauză operaţională. De ce se opresc după două săptămâni şi 8 sate cucerite