Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Ucraina nu mai există". Cel mai puternic semnal al lui Donald Trump că nu va ajuta Kievul împotriva lui Putin dacă va fi reales

Donald Trump a dat în această săptămână cel mai puternic semnal de până acum că, dacă ajunge iar la Casa Albă, nu va sprijini Ucraina și nici pe Volodimir Zelenski împotriva lui Vladimir Putin. Republicanul a lansat miercuri seară o tiradă uluitoare la adresa Ucrainei pe care a acuzat-o că a refuzat orice înţelegere cu Putin, chiar şi una proastă, dar care ar fi "salvat" ţara. "Orice înțelegere cu Putin este mai bună decât nicio înțelegere". Ucraina ar fi trebuit să facă unele concesii, crede Trump. El susţine că "Ucraina a fost distrusă", "milioane de oameni au murit" iar Joe Biden şi Kamala Harris "s-au blocat". În plus, chiar și cu sprijin global, "nu vor fi suficienți bani" pentru reconstruirea ţării. 

de Redactia Observator

la 26.09.2024 , 17:42

Alegeri SUA 2024. Fostul președinte american Donald Trump l-a criticat miercuri pe Volodimir Zelenski pentru că nu a făcut concesii Rusiei, oferind cel mai puternic indiciu de până acum că nu va mai susține Kievul dacă va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, relatează POLITICO 

"Ucraina nu mai există", a spus Trump la un eveniment de campanie în Carolina de Nord. Republicanul susţine că preşedintele ucrainean ar fi trebuit să "renunțe la puțin" pentru a liniști Moscova și a evita un conflict sângeros despre care a spus că "nu trebuie să aibă loc". "Continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să facă o înțelegere, Zelenski", a spus Trump într-o tiradă lungă.

Trump a susținut în repetate rânduri că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă el ar fi fost președinte și a promis de mai multe ori că va negocia încetarea conflictului dacă se va întoarce la Casa Albă fără a detalia şi cum anume.

Vezi și

Potrivit unui plan de pace făcut public vara aceasta de doi foşti consilieri ai săi, Statele Unite ar urma să avertizeze Rusia că dacă refuză negocieri de pace, vor spori ajutorul militar acordat Ucrainei. În acelaşi timp, şi Kievul ar urma fi constrâns la negocieri de pace cu Moscova sub condiţia livrărilor de arme suplimentare sau de ajutor financiar. În timpul dezbaterii prezidenţiale cu Kamala Harris, Donald Trump a refuzat să-şi exprime deschis susţinerea pentru o victorie a Ucrainei în războiul cu Rusia iar miercuri a promis că nu va trimite trupe americane să "moară" în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Declaraţiile făcute de Donald Trump despre Ucraina

  • "Uitaţi-vă la războiul din Ucraina. Cred că este ceva despre care trebuie să avem o discuție rapidă, pentru că președintele Ucrainei este în țara noastră și face mici insulte urâte la adresa președintelui vostru preferat, eu. Dar uitaţi-vă la război. Se întâmplă chiar acum în Ucraina. Nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă aș fi fost președinte. Nici nu trebuia să existe o înțelegere. Nu s-ar fi întâmplat, punct. Am vorbit mult cu Putin despre asta".
  • "Să presupunem că ajungeam la un acord şi s-ar fi făcut o înțelegere cu Rusia cu ani în urmă, cu trei ani, înainte să înceapă totul. Am fi putut face o înțelegere cu ușurință, am fi putut să o facem cu ușurință, dacă am fi avut un președinte inteligent, noi am fi putut face o înțelegere cu ușurință. Ce a mai rămas acum, după trei ani de lupte oribile? Milioane și milioane de oameni, inclusiv soldaţi minunaţi sunt morți. Acele clădiri superbe cu cupole aurite sunt demolate şi distruse..."
  • "Mulți, mulți soldați ruși sunt morți. S-ar fi putut încheia o înțelegere. Nu murea nimeni şi nicio clădire cu cupolă aurită nu era distrusă. S-ar fi putut încheia o înțelegere dacă am fi avut un președinte competent în loc de un președinte care a instigat totul. Biden și Kamala au permis ca acest lucru să se întâmple, alimentându-l pe Zelenski cu bani și muniții cum nicio țară nu a mai văzut până acum. De fiecare dată când venea în țara noastră pleca cu 60 de miliarde de dolari. Este probabil cel mai bun vânzător de pe pământ".
  • "Dar după o mulțime de declarații proaste și declarații stupide, el (n.r. Putin) a intrat (n.r. în Ucaina). (Putin) nu este un înger. Totul este atât de îngrozitor. Biden și Harris au provocat această situație prin prostia a ceea ce au spus, prin fiecare mișcare pe care o fac. Ei au provocat această situație și acum sunt blocați. Sunt blocați. L-am urmărit pe bietul tip ieri la Națiunile Unite (n.r.Zelenski) nu știa ce spune. Pur și simplu nu știu ce să facă. Sunt blocați. E trist. Pur și simplu nu știu ce să facă pentru că Ucraina a dispărut. Nu mai este Ucraina"
  • "Orice înțelegere, chiar și cea mai proastă înțelegere ar fi fost mai bună decât ceea ce avem acum. Şi dacă ar fi făcut o înțelegere proastă, tot ar fi fost mult mai bine. Ar fi renunțat la puțin și toată lumea ar fi trăit și fiecare clădire s-ar fi construit și fiecare turn ar fi rezistat pentru încă 2000 de ani."
  • "Nu sunt suficienți bani pentru a reconstrui (n.r. Ucraina) chiar şi dacă toată lumea se uneşte. Nu se vor mulțumiți până când nu vor fi trimişi copii americani în Ucraina și asta încearcă să facă. Mamele și tații din America nu vor să facă asta. Nu vor ca copiii lor să lupte cu Rusia și nu vom lăsa soldații noștri să moară peste ocean"

Republicanii acuză Ucraina de implicare în alegeri şi pe Biden-Harris de abuz în serviciu

Este puțin probabil ca Volodimir Zelenski, care se află în prezent la New York pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite, să se mai întâlnească cu Donald Trump în zilele următoare, a declarat un oficial din echipa de campanie a republicanului. Spre nemulţumirea republicanilor, liderul ucrainean a vizitat duminică o fabrică de muniții din Pennsylvania, un stat critic pentru alegerile din noiembrie, dând un impuls campaniei Kamalei Harris, relatează POLITICO.

Vizita a fost asupra criticată de președintele republican al Camerei Reprentanţilor și aliatul lui Trump, Mike Johnson, care a numit-o o implicare a Ucrainei în alegerile americane și i-a cerut lui Zelenski să o demită imediat pe ambasadoarea ucraineană în SUA care a organizat evenimentul. 

Președintele Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor, republican şi el, a deschis miercuri o investigație cu privire la vizita președintelui ucrainean în Pennsylvania unde a fost transportat cu un avion C-17 al Forțelor Aeriene Americane, potrivit The Hill. Cu ocazia vizitei, liderul ucrainean l-a criticat pe JD Vance, ales de Trump pentru funcţia de vicepreşedinte dacă ajunge iar la Casa Albă. 

Republicanii au cerut informaţii despre fondurile contribuabililor americani cheltuite pentru securitate și sprijin pentru vizita lui Zelenski şi acuză administrația Biden-Harris de abuz în serviciu. Concret, ei susţin că administrația Biden-Harris a încercat să folosească un lider străin în beneficiul campaniei prezidențiale a vicepreședintei SUA. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
V-aţi cumpăra vreodată o casă scoasă la licitaţie?
Observator » Ştiri externe » "Ucraina nu mai există". Cel mai puternic semnal al lui Donald Trump că nu va ajuta Kievul împotriva lui Putin dacă va fi reales