Antena Meniu Search
x

Ucraina: Planul contraofensivei "scurs" online este un fals în Photoshop făcut de ruşi ca să întârzie ajutorul occcidental

Andrei Yusov, un reprezentant al Serviciilor de Informații din Ucraina, a declarat că așa-numitele documente militare secrete la NATO şi SUA scurse online sunt false și reprezintă o operațiune specială a serviciilor secrete ruse.

de Redactia Observator

la 07.04.2023, 18:23

Ucraina: Planul contraofensivei "scurs" online este un fals în Photosop făcut de ruşi. Poporul nu are de ce să se teamă
Soldat ucrainean rănit la Bahmut - Profimedia

Documentele publicate online, pe Twitter şi Telegram, datatează de pe 1 martie şi prezintă ajutorul secret oferit de Statele Unite şi NATO armatei ucrainene pentru mult aşteptata contraofensivă de primăvară. Atât consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak cât şi GUR, Serviciile de Informaţii ale Ucrainei, susţine însă că totul este o invenţie a Rusiei, pentru a influenţa contraofensiva de primăvară.

Potrivit New York Times, Pentagonul a lansat o anchetă în acest caz pentru a afla cine ar putea fi în spatele scurgerii documentelor apărute pe rețelele de socializare. Analiști militari au declarat pentru NYT că unele secțiuni din documente au fost cel mai probabil modificate pentru a exagera pierderile ucrainene și a le minimiza pe cele rusești. Potrivit analiștilor, aceste modificări pot arată încercări de dezinformare ale Moscovei.

"În ultimele decenii, cele mai de succes operațiuni ale serviciilor speciale ruse au avut loc cu ajutorul Photoshop. După o analiză preliminară a acestor materiale, vedem cifre false privind pierderile de ambele părți. O parte din informații sunt colectate în mod clar din surse deschise", a declarat Andrei Yusov. 

"Dacă vorbim despre nevoile armatei ucrainene, s-a discutat mult pe toate nivelurile. Nu este un secret pentru nimeni faptul că Ucraina pune întrebări despre aviație, tancuri, muniții și alte lucruri care sunt necesare pentru eliberarea mai rapidă a teritoriilor ocupate, pentru a salva vieți. Orice altceva - vom aștepta comentarii oficiale (Pentagon). Dar societatea ucraineană nu are de ce să-și facă griji" a mai transmis Yusov, citat de Pravda din Ucraina. 

Yusov a adăugat că va avea loc o contraofensivă, iar principalele planuri vor fi văzute și simțite de inamic (Rusia) pe câmpul de luptă. El a mai sugerat că rușii ar putea să fi falsificat documentele pentru a perturba sau încetini ajutorul Occidental către Ucraina.

Yusov a comentat, de asemenea, declarația lui Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate, care a spus că doar 5 oameni de pe planetă cunosc planul de contraofensivă: "Domnul Danilov știe despre ce vorbește. Aceasta este o informație super secretă. Decizia finală este luată de conducerea militară și politică a Ucrainei".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Ucraina: Planul contraofensivei "scurs" online este un fals în Photoshop făcut de ruşi ca să întârzie ajutorul occcidental