Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina se așteaptă la cea mai friguroasă iarnă din ultimele decenii

Ucrainenii vor trece prin cea mai rece iarnă din ultimele decenii, a declarat Yuri Vitrenko, șeful Naftogaz. El a declarat că temperaturile din interior vor fi stabilite între 17 și 18 grade Celsius, cu aproximativ patru grade mai mici decât în mod normal. În plus, el i-a sfătuit să se aprovizioneze cu pături și haine călduroase pentru perioada când temperaturile de afară vor scădea sub -10 grade Celsius, notează The Guardian.

de Redactia Observator

la 29.08.2022 , 11:44

Ucraina se așteaptă la cea mai friguroasă iarnă din ultimele decenii - Profimedia

"Sezonul de încălzire, perioada în care încălzirea centrală este pornită, va veni mai târziu și se va încheia mai devreme", a spus Vitrenko.

În acest moment, Ucraina depinde de aliații săi internaționali, cei care furnizează fondurile necesare pentru importul a patru miliarde de metri cubi de gaze. În plus, încălzirea ucrainenilor din această iarnă depinde și de acțiunile rușilor. Astfel, atacurile asupra gazoductelor sau oprirea livrărilor către Europa ar putea avea un efect negativ.

"Fără sprijinul financiar (n.r. occidental), nu vom avea gaz și asta va însemna că există riscuri foarte mari pentru ca  sistemul de energie electrică să cedeze", a spus Vitrenko. El a descris modul în care Naftogaz a susținut unele dintre companiile energetice ucrainene cu gaze în martie, când aprovizionarea cu cărbune a fost oprită de război. "Altfel, nu ar fi existat electricitate", a spus el.

Articolul continuă după reclamă

"Fără importurile de gaze, vor exista pene de curent în mare parte a Ucrainei", a spus Vitrenko. "În ceea ce privește încălzirea, dacă nu avem aceste gaze, asta va însemna că unele dintre gospodării nu vor primi suficientă căldură. Va fi foarte frig".

Pe acelaşi subiect

Cum se aprovizionează cu gaz Ucraina?

Ucraina produce aproximativ 60% din gazul de care are nevoie pe plan intern și importă restul de la vecinii săi din Uniunea Europeană la prețurile pieței. Țara a încetat să mai cumpere gaze direct din Rusia în 2014, deși încă consumă o mare parte din același gaz rusesc care trece prin conductele de pe teritoriul său.

Acest sistem a fost conceput pentru a împiedica folosirea gazelor ca instrument de influențare a deciziilor luate la Kiev. Contractele de gaze dintre Rusia și Ucraina au fost o sursă de lungă durată de mare corupție, politicienii și oligarhii ucraineni permițând Rusiei să dețină controlul în afacerile interne ale țării în schimbul gazelor ieftine.

Ucraina are nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a importa gaze naturale. Vitrenko a declarat că a crezut că aliații țării sale au înțeles acest lucru, dar nu poate spune cu siguranță dacă Kievul va primi fondurile pentru că "este foarte dificil să fii încrezător în timpul unui război".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Ucraina se așteaptă la cea mai friguroasă iarnă din ultimele decenii