Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina va cumpăra cu 600 de milioane de dolari două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria. De ce susţine Zelenski planul

Parlamentul Ucrainei a adoptat marți o lege care autorizează compania de stat din domeniul energiei nucleare să achiziționeze cu 600 de milioane de dolari două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria pentru centrala nucleară de la Hmelnițki ca să crească producţia de energie. Legea care are susţinerea lui Zelenski şi a fost votată de 261 de parlamentari, a fost criticată pe motiv că ar fi nevoie de componente și expertiză din Rusia.

de Georgiana Dulgheru

la 12.02.2025 , 16:28

Ucraina va cumpăra cu 600 de milioane de dolari două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria. De ce susţine Zelenski planul Centrala nucleară de la Hmelnițki, Ucraina - Consiliul Local din Netișîn, via Ukrainska Pravda

Ucraina anunțase încă din iunie 2024 intenția de a semna un acord pentru achiziția celor două reactoare nucleare, pentru a compensa pierderea centralei de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse din 2022 şi închisă în prezent din motive de siguranţă. Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa, având șase reactoare. Armata rusă a încercat în mod repetat să paralizeze alimentarea cu energie a Ucrainei prin atacuri ţintite asupra centralelor electrice şi a reţelelor sale electrice.

Prețul reactoarelor și opoziția față de achiziție

Până acum, Ucraina nu a putut finaliza achiziția din cauza lipsei unei legi care să permită această tranzacție. Noua lege nu specifică valoarea contractului, dar oficialii ucraineni au precizat anterior că Bulgaria a stabilit un preț de 600 de milioane de dolari pentru cele două reactoare. 261 de parlamentari ucraineni au votat marţi în favoarea acestei măsuri. Pentru a fi aprobată, era necesară o majoritate de 226 de voturi.

Articolul continuă după reclamă

Cu toate acestea, parlamentul mai trebuie să aprobe o altă lege înaintată de guvern înainte să poată începe construcţia, iar Bulgaria trebuie, de asemenea, să ratifice acordul.

Pe acelaşi subiect

Unii politicieni se opun planului, susținând că achiziționarea de echipamente rusești la un preț netransparent, în timpul războiului cu Rusia, este o decizie discutabilă. În ciuda opoziției, legea a fost aprobată, oficialii guvernamentali subliniind că finalizarea reactoarelor va permite punerea în funcțiune a primei unități în doi până la trei ani. Acest lucru ar reduce semnificativ deficitul energetic al Ucrainei, cauzat de atacurile constante ale Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Zelenski: "Un pas major pentru securitatea energetică a Ucrainei"

Președintele Volodimir Zelenski a salutat aprobarea legii, afirmând că noile reactoare, cu o capacitate combinată de peste două gigawați, vor asigura securitatea energetică a țării.

"Finalizarea reactoarelor noastre va permite Ucrainei să treacă peste iernile grele fără a depinde de importuri de energie", a declarat Zelenski într-un discurs video.

El a mai adăugat că opoziția față de această decizie provine de la "cei care au interese personale în surse de energie mai scumpe".

"Desigur, există voci critice, dar acestea aparțin celor pentru care energia ieftină din Ucraina nu este profitabilă; ei își umplu buzunarele cu energie mai scumpă decât cea nucleară", a menționat Zelenski.

Extinderea capacității nucleare și proiectele strategice

Zelenski a subliniat că extinderea capacității nucleare va sprijini și proiecte speciale, inclusiv planul propus de președintele american Donald Trump privind dezvoltarea resurselor de pământuri rare din Ucraina.

"Ucraina va putea acum să negocieze cu mai multă încredere, știind că va avea o sursă suplimentară semnificativă de energie în viitor", a declarat liderul ucrainean.

Dependența Ucrainei de energia nucleară

După pierderea centralei Zaporojie, Ucraina a devenit dependentă de cele trei centrale nucleare care încă funcționează, având în total nouă reactoare operaționale.

Centrala nucleară Hmelnițki din vestul Ucrainei, unde ar urma să fie instalate reactoarele achiziționate din Bulgaria, are în prezent două reactoare active. Construcția celui de-al treilea și al patrulea reactor a fost începută în anii 1980, dar a fost suspendată după dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Unităţile trei şi patru vor fi completate cu reactoarele bulgare, în timp ce centrala urmează în cele din urmă să ajungă de la două la şase unităţi, cu un al cincilea şi al şaselea reactor urmând să fie construite folosind tehnologie americană. În prezent, energia nucleară acoperă aproximativ 60% din necesarul energetic al Ucrainei.

Georgiana Dulgheru Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Când cumperi o locuință, prețul este cel mai important criteriu pentru tine?
Observator » Ştiri externe » Ucraina va cumpăra cu 600 de milioane de dolari două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria. De ce susţine Zelenski planul