Antena Meniu Search
x

Galerie foto Ucrainenii care căutau spioni în Eparhia Cernăuților și a Bucovinei au găsit un tânăr de 17 ani în patul arhimandritului

Unde dai și unde crapă. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit un tânăr de 17 ani în patul unui arhimandrit, în timpul unei inspecții efectuate pe raza Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei. Adolescentul, care făcea parte din corul unei biserici, a fost găsit doar în lenjerie intimă în chilia monahului. Însă raidul a scos la iveală și alte activități ce ucrainenilor li se par suspecte.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 28.11.2022, 17:13

Potrivit Lb.ua, inspecția a avut loc în Bucovina de Nord, pe teritoriul regiunii Cernăuți, acolo unde existau suspiciuni că rușii s-ar fi infiltrat în anumite structuri bisericești. Perchezițiile au vizat în special consistoriul, organul administrativ al Eparhiei. Potrivit unor surse, agenții de la SBU au descins chiar în timp ce arhimandritul Nikita era într-un moment intim cu un băiat de 17 ani din corul bisericii, chiar în chilie. Acesta fusese ales episcop al Diocezei Ivano-Frankivsk recent, pe 23 noiembrie, înlocuindu-l pe fostul prelat, Seraphim, fugit în Rusia.

Preoți din regiunea Cernăuți, bănuiți că fac propagandă pentru ruși

"Ca urmare a activităților de investigații, ofițerii au descoperit documente care confirmă prezența cetățenilor ruși în structurile de conducere ale Eparhiei. A fost depistată și corespondența liderilor Eparhiei cu curatorii lor din Moscova, prin care primeau "metodologia" privind "particularitățile" liturghiilor de după invazia la scară largă", au precizat oficialii de la SBU.

Ucrainenii susțin că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse ar fi avut sarcina de a dezinforma cu privire la situația socio-politică din Ucraina și situația de pe front. Mai exact, preoților din Biserica Ortodoxă a Ucrainei li se cerea să nege agresiunea armată a Rusiei și să vorbească despre așa-zisa oprimare a Bisericii Ruse. Conform sursei citate, agenții de securitate au găsit și literatură pro-Moscova și de susținere a ocupanților.

Pe acelaşi subiect

Raiduri la o mănăstire veche de 1000 de ani din Kiev, unde se bănuiește că ar opera o rețea rusă de spionaj

Membri ai poliției și ai serviciilor de securitate au făcut, pe 22 noiembrie, un raid la o mănăstire creștină ortodoxă veche de 1.000 de ani din capitala Ucrainei. Autoritățile ucrainene suspectau că o rețea de spionaj rusă operează în mănăstire.

Complexul Pechersk Lavra din Kiev este considerat o comoară culturală ucraineană și este sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei.

Raidul a fost efectuat pentru a împiedica utilizarea mănăstirii ca "centru al lumii rusești", a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei. Acesta a adăugat că existau suspiciuni "cu privire la utilizarea spațiilor... pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, a cetățenilor străini, pentru depozitarea de arme". Nu s-au dat detalii cu privire la rezultatul raidului.

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza invaziei Ucrainei. De asemenea, l-a condamnat pe patriarhul Kiril, șeful bisericii ruse, pentru sprijinul acordat invaziei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii care căutau spioni în Eparhia Cernăuților și a Bucovinei au găsit un tânăr de 17 ani în patul arhimandritului