Antena Meniu Search
x

Ucrainenii cer graţierea unui soldat britanic condamant pentru că a dezertat ca să lupte împotriva ruşilor. Zelenski, solicitat să intervină

De la începutul războiului început de Rusia, forţelor ucrainene li s-au alăturat şi combatanţi din afara Ucrainei, reuniţi în Legiunea Internaţională. Printre cei care s-au înrolat este şi britanicul Alexander Garms-Rizzi de 21 de ani. Acesta şi-a abandonat unitatea cu care a fost trimis în Estonia pentru a merge pe front, acolo unde a petrecut 6 luni înainte de a se întoarce acasă. Acum, fostul său comandant, Roman Kostenko, politician și colonel în cadrul forțelor speciale ale Kievului, îi cere lui Volodimir Zelenski să intervină pentru ca soldatul să nu petreacă un an în închisorile din Marea Britanie, transmite The Guardian.

de Adrian Popovici

la 11.09.2023, 18:23

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Ucrainenii cer graţierea unui soldat britanic condamant pentru că dezertat ca să lupte împotriva ruşilor. Zelenski, solicitat să intervină - Profimedia

Colonelul a spus că Garms-Rizzi a servit în Ucraina sub comanda sa personală. Soldatul, parte a unui regiment de infanterie, a fost unul dintre cei 10 voluntari străini care în primăvara anului 2022 l-au ajutat să respingă avansul ruşilor în apropiere de Nikolaiev.

"A sosit la scurt timp după începutul invaziei. Chiar dacă era tânăr, era un soldat complet", a spus Kostenko. "Vorbea fluent rusă și a servit ca traducător. El şi-a împărtășit experiența militară cu noi, explicându-ne cum să folosim arme fabricate în străinătate."

Un apel către Volodimir Zelenski

Kostenko este unul dintre liderii partidului pro-european Golos și președinte al comitetului de informații al parlamentului ucrainean. El i-a scris lui Volodimir Zelenski și i-a cerut să discute despre pedeapsa pe care britanicul a primit-o pentru dezertare cu oficialii de la Londra.

Pe acelaşi subiect

"Unitatea căreia i s-a alăturat și-a îndeplinit profesionist misiunile de luptă în sudul Ucrainei împreună cu apărătorii ucraineni", i-a transmis colonelul lui Volodimir Zelenski. "Am avut ocazia să-l întâlnesc personal pe câmpul de luptă și să privesc cum el, ca parte a unui grup, a apărat în mod dezinteresat și curajos pământurile noastre. În ciuda vârstei fragede, la acea vreme avea 19 ani, a înțeles importanța strategică a apărării Ucrainei. Vă rog să apelați la conducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu o solicitare de a lua în considerare posibilitatea unei grațieri", a mai adăugat acesta.

În iulie, autorităţile au aflat că Garms-Rizzi a absentat fără permisiunetimp de aproape șase luni. Când unitatea sa a reușit să-l contacteze, soldatul, care a trăit în Rusia până la vârsta de 12 ani și a avut prieteni ucraineni, a recunoscut că a plecat să se alăture ucrainenilor. A fost arestat când s-a întors la Dover.

Potrivit Telegraph, a declarat în timpul audierilor: "Mama mea este rusoaică. Dacă mă întorc în Rusia, voi fi condamnat la gulag. Nu mă pot întâlni cu nimeni în Rusia. M-am dus pentru că prietenii mei au fost uciși. Am prieteni ucraineni de la școală pe care i-am cunoscut în Rusia. Cred că am făcut un lucru corecte."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii cer graţierea unui soldat britanic condamant pentru că a dezertat ca să lupte împotriva ruşilor. Zelenski, solicitat să intervină