Antena Meniu Search
x

Scandal în Legiunea internațională a Ucrainei: misiuni sinucigașe, abuzuri sexuale, antisemitism și amenințări cu moartea

La începutul lunii mai, un locotenent din Brazilia a sosit în Ucraina pentru a se alătura Legiunii internaționale în urma apelului președintelui Volodimir Zelenski către "cetățenii lumii" de a veni și de a ajuta la apărarea Ucrainei. Credea că vasta sa experiență în armată îl pregătise pentru aproape orice sarcină. Cu toate acestea, el nu era gata să efectueze misiuni sinucigașe din ordinul comandantului său, nici să tolereze ordinele de a fura, notează Kyiv Independent.

de Adrian Popovici

la 18.08.2022, 14:06

Legiunea Internațională recrutează soldați din lumea întreagă dispuși să lupte de partea Ucrainei
Comandanții aripii legiunii aflată sub controlul GRU sunt acuzați de abuzuri sexuale, antisemitism și amenințări cu moartea - Profimedia/ International Legion of Territorial Defense of Ukraine

Ofițerul brazilian își amintește de subordonații săi, înainte de a demisiona din legiune: "Am venit aici pentru a-i ajuta pe acești oameni să lupte pentru această țară, împotriva acestei invazii. Nu am venit aici să facem exact ceea ce fac rușii atunci când sunt pe pământ ucrainean". O anchetă Kyiv Independent dezvăluie probleme endemice într-una dintre aripile Legiunii internaționale, aflată sub comanda serviciilor de informații din Ucraina.

Unii dintre comandanții unității sunt implicați în furtul de arme și bunuri, hărțuire sexuală, agresiune și trimiterea soldaților nepregătiți în misiuni nesăbuite, potrivit mai multor surse. Afirmațiile din această poveste se bazează pe interviuri cu legionari, mărturii scrise de peste o duzină de foști și actuali membri și un raport de 78 de pagini.

Timp de patru luni, luptătorii străini au bătut la ușile oficialilor de rang înalt, dar fără rezultate vizibile. Raportul a fost înaintat Parlamentului, iar mărturiile scrise au fost trimise biroului lui președintelui. Aliona Verbitska, comisarul pentru drepturile soldaților, a confirmat că a primit plângerile legionarilor și le-a transmis autorităților competente. Dar autoritățile, spun soldații, sunt reticente în a rezolva problema.

Cum este condusă Legiunea internațională?

Pe acelaşi subiect

Legiunea Internațională, spun soldații, este formată din două aripi. Forțele terestre ale Ucrainei supraveghează una dintre acestea. Direcția de informații a Ministerului Apărării, (GUR), pe cealaltă. Potrivit legionarilor care luptă sub coordonarea serviciilor de informații, comandanții lor îi raportează direct lui Kiril Budanov, cel pe care Volodimir Zelenski l-a numit șef al agențiilor de spionaj.

Oficial, aripa GRU a Legiunii este condusă de maiorul Vadim Popik. Cu toate acestea, el nu conduce unitatea pe cont propriu. Puterea se află în mâinile câtorva oameni: mâna dreaptă a lui Popik, maiorul Taras Vaschuk (denumit de soldați "Taras cel Tânăr"), un ofițer de informații de 20 -30 de ani; unchiul lui Vaschuk, de asemenea Taras (numit și "Taras cel Bătrân") și, la rândul său ofițer de informații; și Sasha Kuchinski, în vârstă de 60 de ani.

Cei trei conduc operațiunile unității. Ei trimit soldați în misiuni și coordonează aripa de informații a Legiunii. Sasha este, de asemenea, responsabil de logistică și consumabile. Legionarii acuză trio-ul de diferite fărădelegi. Pentru cei doi Taras, plângerile susțin că îi trimit soldați în misiuni sinucigașe.

Un soldat american intervievat de The Kyiv Independent a descris câteva misiuni care au avut loc în apropierea orașului Nikolaev din sudul țării, unul dintre punctele fierbinți ale războiului. "Am fost literalmente lăsați în urmă și ei nu au vrut să ne evacueze", a spus soldatul. Unul dintre colegii săi a fost ucis, în timp ce alți trei au fost grav răniți în acea misiune.

Unul dintre comandanți, un posibil membru al mafiei din Polonia

"I-am spus comandantului că acele poziții au fost descoperite de ruși. Dacă ne întoarcem acolo, eram  toții morți", a declarat soldatul american pentru The Kiev independent. Taras cel Bătrân nu a ascultat și a trimis un alt grup în același loc, susține acesta. Povestea s-a repetat, dar de data aceasta cu patru morți, mai mulți răniți și un legionar capturat. Soldatul captiv, Andrew Hill, se confruntă acum cu un fals "proces" și o posibilă execuție în Donețk, ocupat de ruși, pe baza acuzațiilor de a fi un mercenar.

Kuchinski se confruntă cu acuzații de antisemitism din partea unui militar evreu, venit din SUA. Acesta a subliniat că ofițerul a fost singurul care a avut un astfel de comportament. Soldatul american mai susține că acest comandant ar fi cerut o parte din echipamentele aduse de legionari și când a fost refuzat ar fi scos arma.

Potrivit unui alt legionar american, Kuchinski a hărțuit, de asemenea, cadrele medicale de sex feminin din unitatea lor. Potrivit soldatului american, medicii legiunii s-au plâns, dar nimeni nu a făcut nimic în privința asta. Se pare că cea care a fost supusă unui astfel de tratament ar fi părăsit Legiune și, ulterior, chiar și Ucraina.

Potrivit surselor din interiorul legiunii, Sasha Kuchinski nu este numele real al ofițerului. El se numește aparent Piotr Kapuscinski, fost membru al unei organizații criminale din Polonia, care a fugit în Ucraina după mai multe probleme cu legea. Investigațiile făcute de jurnaliștii de la Bellingcat arată că fotografiile lui Piotr Kapuscinski și Sasha Kuchinski sunt ale aceleiași persoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Scandal în Legiunea internațională a Ucrainei: misiuni sinucigașe, abuzuri sexuale, antisemitism și amenințări cu moartea