Antena Meniu Search
x

Timpul nu este de partea ucrainenilor. Câte zile mai au forţele Kievului înainte ca vremea să le complice contraofensiva. "Vom continua lupta şi pe frig"

Război în Ucraina. Kievul anunţă din nou că a recâştigat mai multe teritorii pe fronturile de est şi de sud. În ultimele şapte zile, am făcut progrese pe front, a transmis şi Volodimir Zelenski în discursul de duminică noapte. În timp ce şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că Ucraina mai are între 30 şi 45 de zile înainte a vremea rea să complice şi mai mult contraofensiva, şeful GUR, Kirilo Budanov, susţine că vremea rece nu va opri lupta. Kievul şi-a început contraofensiva în urmă cu trei luni, operaţiune despre care mulţi observatori spun că a fost lentă.

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 11:05

Ucraina nu va opri contraofensiva la iarnă. Cât timp mai au forţele Kievului înainte ca vremea rea să le complice operaţiunile
Ucraina nu va opri contraofensiva la iarnă. Cât timp mai au forţele Kievului înainte ca vremea rea să le complice operaţiunile - libkos/instagram

Ucraina a anunţat luni că trupele sale au recâştigat mai mult teritoriu pe fronturile din est şi sud în contraofensiva sa împotriva forţelor ruse, relatează Reuters. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele Kievului au recucerit aproape 2 km pătraţi de teren în ultima săptămână în jurul oraşului Bahmut, din est, care a fost capturat de trupele ruseşti în luna mai după luni de lupte istovitoare.

Maliar a declarat pentru televiziunea ucraineană că forţele ucrainene au capturat o parte din satul Opîtne, la sud de oraşul Avdiivka, şi au avut un "succes parţial" în apropierea satului Novomaiorske, din estul regiunii Doneţk. "Au existat mişcări în apropiere de Opîtne; forţele de apărare (ucrainene) au capturat o parte din această aşezare", a declarat Maliar.

Ea a raportat, de asemenea, "un oarecare succes" în apropiere de Andriivka şi Klişciivka, un sat situat pe o colină la sud de Bahmut şi considerat ca fiind esenţial pentru asigurarea controlului asupra oraşului. Trupele Kievului au eliberat 49 de kilometri pătraţi în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei de trei luni, a precizat Maliar.

În sud, unde forţele ucrainene încearcă să avanseze spre Marea Azov într-o campanie menită să "rupă" forţele ruseşti în două, Kievul a recucerit 1,5 km pătraţi în ultima săptămână, a spus Maliar. Ea a adăugat că forţele ucrainene au obţinut succese la sud de satele Robotîne şi la vest de Verbove, în regiunea Zaporojie.

Pe acelaşi subiect

Kievul a recucerit unele sate şi aşezări în cadrul ofensivei sale care durează de trei luni, dar soldaţii ucraineni au fost împiedicaţi de câmpurile minate şi tranşeele vaste ale Rusiei. Reuters precizează că nu a putut verifica afirmaţiile Kievului, iar Rusia nu a confirmat avansurile ucrainene.

Budanov: Vremea rece va afecta, dar nu va opri contraofensiva 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează în analiza publicată luni dimineaţă că forțele ucrainene au continuat să avanseze pe 10 septembrie la sud de Robotîne şi în apropiere de Bakhmut. Imagini geolocalizate postate duminică arată că au avansat la est de Novoprokopivka. Purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de sud-est a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun a declarat ieri că trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării Robotîne. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Continuăm să facem mici progrese în zona Robotine. Aproximativ încă 1,5 kilometri pătraţi din teritoriul nostru ucrainean au fost eliberaţi", a declarat el duminică în cadrul unei emisiuni de ştiri naţionale. "Ruşii se agaţă de fiecare metru din pământul nostru. Cu toate acestea, forţele de apărare ucrainene încearcă să îngreuneze cât mai mult posibil logistica armatei ruse, iar în anumite zone acest lucru dă roade", a subliniat el. Statul Major Ucrainean a raportat şi că forțele ucrainene au obținut un succes nespecificat lângă satul Klișchiivka (7 km sud-vest de Bahmut) în regiunea Donețk.

Șeful Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina, Kirilo Budanov, a transmis ieri că forțele ucrainene vor continua operațiunile de contraofensivă până la sfârșitul anului 2023. "Vremea rece și umedă va afecta, dar nu va opri lupta activă, așa cum s-a întâmplat şi în primele 18 luni de război". "Acțiunile de luptă vor continua într-un fel sau altul. Pe frig, ploaie și noroi, este mai greu să lupți. Luptele vor continua.Contraofensiva va continua"

General american: Ucrainenii mai au 30-45 de zile înainte ca vremea rea să complice contraofensiva 

Președintele Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat ieri că forțele ucrainene mai au probabil 30-45 de zile înainte ca vremea să le complice operaţiunile de luptă pentru contraofensivă. "Vor veni ploile, va deveni foarte noroios. Va fi foarte dificil de manevrat la acel moment, iar apoi se va ajunge în plină iarnă", a spus Milley. În momentul de faţă este prea devreme pentru a spune dacă contraofensiva Ucrainei a eşuat sau nu, a spus el.

ISW consideră însă că ploile abundente și noroiul de la sfârșitul toamnei vor încetini mișcările la sol de ambele părți, iar temperaturile scăzute vor aduce multe provocări logistice. Deși considerentele meteorologice vor afecta operațiunile, asta nu înseamnă că şi vor opri contraofensiva. Înghețul din timpul iernii va face terenul mai propice pentru manevre mecanizate, iar oficialii ucraineni și-au exprimat interesul în exploatarea acestor condiții la iarnă. 

Potrivit ISW, ruşii au desfășurat duminică operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, lângă Bahmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk, în zona de graniță dintre regiunile Donețk-Zaporojie și în vestul regiunoo Zaporojie și ar fi recâștigat anumite poziții pierdute. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații ucrainene (GUR), generalul-maior Vadim Skibiţkîi, a declarat pe 10 septembrie că armata rusă a concentrat în total  peste 420.000 de militari în teritoriile ocupate din Ucraina, fără a include Rosgvardia (garda națională rusă) și alte unități și structuri militare.

Zelenski: În ultimele şapte zile, am făcut progrese pe front 

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara, în discursul video către populaţie, că în ultima săptămână s-au văzut progrese ale contraofensivei pornite în urmă cu trei luni şi criticată de unele medii occidentale pentru ritmul prea lent şi lipsa de rezultate notabile. "În ultimele şapte zile, am văzut progrese. Există mişcare în zona Taurida (din sud - n.r.). Există mişcare în sectorul Bahmut (în est - n.r.)", a declarat Zelenski.

El a mai spus că în direcţiile Kupiansk şi Lîman, Avdiivka şi Marinka, unde armata rusă desfăşoară atacuri, ucrainenii reuşesc să îşi menţină poziţiile. "Sunt recunoscător tuturor soldaţilor care asigură acest lucru! În fiecare săptămână, iniţiativa este invariabil în mâinile soldaţilor noştri, iar Ucraina este în frunte", a spus preşedintele.

El a subliniat că este nevoie de eroism, pentru că "numai eroismul ucrainean este cel care determină cum se va încheia acest război. Trebuie să ne amintim cu toţii acest lucru", a punctat Zelenski. În a doua parte a discursului său, Zelenski a trecut în revistă atacurile ruseşti care au avut loc în ultima săptămână şi care s-au soldat cu victime şi distrugeri, ocazie pentru a mulţumi tuturor celor care au ajutat la depăşirea consecinţelor şi la salvarea oamenilor, cu precădere în regiunile Dnipropetrovsk, Doneţk şi Odesa. 

El a dat exemple, cu nume, de oameni care s-au remarcat în aceste eforturi. De pildă, un paramedic, Ruslan Gubanov, a salvat răniţi şi a scos oameni dintre dărâmături salvând în total 82 de persoane după atacul de la Kostiatinivka. Un alt paramedic, Oleh Sizov, a salvat 153 de persoane în timpul serviciului său, a spus Zelenski. "Imaginaţi-vă câte vieţi sunt salvate datorită unui singur om. Mulţumim, Oleh! Căpitanul de poliţie Olena Vasilenko merge la locurile atacurilor, documentează consecinţele bombardamentelor şi îi ajută pe răniţi. Ea însăşi s-a aflat sub tirul artileriei, a fost rănită şi s-a întors la datorie. Mulţumim, Elena!", a continuat Zelenski.

El a mai dat astfel de exemple de salvatori care au acţionat după atacul de la Krivoi Rog din această săptămână, soldat cu un mort şi 60 de răniţi, de la Sumî, dar şi din oraşele Kilia şi Reni, din regiunea Odesa, aflate la graniţa cu România, care de asemenea au fost bombardate. 

"Mulţumesc, de asemenea, fiecărui medic ucrainean, fiecărei asistente medicale, fiecărui asistent medical şi tuturor medicilor de front ucraineni care salvează vieţile poporului nostru şi le redau ucrainenilor puterea! Aceasta este o treabă cu adevărat minunată", a mai spus Zelenski.

El şi-a încheiat discursul menţionând astacul din acest weekend din apropiere de oraşul Ceasiv Iar, din regiunea Doneţk, în care a fost lovit cu o rachetă antitanc un vehicul în care se aflau lucrători umanitari străini. Zelenski a spus că se confirmă moartea unui cetăţean canadian şi este posibil să fi fost ucisă şi o femeie din Spania, în timp ce un german şi un suedez sunt trataţi la spitale din Dnipro.

"Acest bombardament rusesc confirmă încă o dată cât de aproape este războiul împotriva Ucrainei pentru toţi cei din lume care preţuiesc cu adevărat viaţa umană şi care cred că este datoria morală comună a umanităţii să oprească teroarea şi să învingă răul", a punctat Zelenski. "Mulţumesc tuturor celor din lume care ajută Ucraina să supravieţuiască şi să protejeze viaţa! Vom învinge cu siguranţă!", a transmis preşedintele la final.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Timpul nu este de partea ucrainenilor. Câte zile mai au forţele Kievului înainte ca vremea să le complice contraofensiva. "Vom continua lupta şi pe frig"