Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii îşi riscă viaţă şi protestează în oraşele controlate de ruşi. Zeci de mii de oameni au ieşit în semn de solidaritate în toată Europa

În cel mai mare oraş cucerit până acum de armata rusă, Herson, localnicii au ieşit pe străzi şi protestează de la primele ore ale dimineţii. Mii de oameni îşi riscă viaţa şi cer plecarea invadatorilor printre blindate şi tancuri.

de Redactia Observator

la 05.03.2022, 21:23

Vezi și

Primarul din localitate a anuntat ca lantul uman de civili a reusit sa indeparteze fortele militare din centru. Altminteri, zeci de mii de protestatari s-au adunat şi aseară la mitinguri de susţinere a Ucrainei în mai multe capitale europene. Deja, au reinceput demonstratiile in marile orase si astazi. Iar Președintele Zelenski li s-a adresat oamenilor într-o transmisiune în direct, în care i-a îndemnat să rupă tăcerea, în solidaritate cu poporul ucrainean. Pe de altă parte, la Belgrad, grupări de extremă dreapta şi-au manifestat susţinerea faţă de Rusia. 

Mii de civili înarmaţi doar cu drapelurile galben-albastre ale Ucrainei şi mult curaj au pornit pe străzile împânzite de tancuri şi blindate şi şi-au cerut libertatea înapoi. Militarii ruşi au fost informaţi de Putin că vor fi primiţi ca nişte salvatori, însă în oraşele ocupate, oamenii vor de la ei doar să plece. 

Protestatari: Fasciştii! Fasciştii! Fasciştii! Herson e Ucraina! Herson e Ucraina! Herson e Ucraina!

Oamenii au cântat imnul naţional, au trimis mesaje de încurajare şi susţinere pentru liderul de la Kiev, Zelenski şi au scandat lozinci anti-Putin. Armata rusă a ridicat puncte de control la fiecare ieşire din oraş, iar la rândul lor civilii au apelat la gesturi extreme pentru a-i împiedica pe ruşi să avanseze.

Pe acelaşi subiect

Fără frică au protestat şi locuitorii din Melitopol. Nici ei n-au fost intimidaţi de focurile de avertisment ale soldaţilor ruşi.

Susţinere pentru Kiev în toată Europa

Manifestări anti-război au fost şi în alte oraşe ocupate de ruşi, inclusiv în regiunile separatiste Luhanţk şi Doneţk. Susţinere pentru Kiev vine şi din restul Europei. 

''Tbilisi, Paris, Lyon, Bratislava, Frankfurt, Vilnius, Praga – astăzi sunteţi cu toţii ucraineni!'' Astfel li s-a adresat președintele Ucrainei oamenilor ieşiţi în stradă, de pe ecranele uriașe montate în centrele orașelor. Doar în Praga, peste 80 de mii de manifestanţi au scandat pentru încetarea atacurilor.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Sprijiniţi-ne lupta, pentru că dacă Ucraina nu va rezista, nici Europa nu va rezista. Dacă noi vom cădea, întreaga Europă va cădea.

În capitala Georgiei, susținătorii au fluturat fără încetare steagul Ucrainei și au cântat imnul țării, uniți de încurajările optimiste ale liderului ucrainean, care a fost aclamat minute in șir. 

Demonstraţiile de susţinere au continuat şi azi în Thailanda, Japonia, Marea Britanie, Elveţia, Italia şi alte state europene.

Un miting de susţinere a avut loc și în capitala Serbiei. Însă de data aceasta pentru Rusia. Mai multe grupări de extremă dreaptă s-au adunat în faţa ambasadei ruse pentru o demonstraţie pro-Putin sub sloganul "Rusia și Serbia sunt surori pentru totdeauna". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii îşi riscă viaţă şi protestează în oraşele controlate de ruşi. Zeci de mii de oameni au ieşit în semn de solidaritate în toată Europa