Antena Meniu Search
x

Video Teroarea prin care trec transportatorii români când intră în Franţa. Ce păţesc dacă au marfă în camion

Situaţie tot mai tensionată în Franţa, acolo unde fermierii sunt la un pas de luptă cu autorităţile pentru drepturile lor. De luni, agricultorii şi şoferii de tir asediază Parisul şi au blocat opt dintre autostrăzile care duc spre capitală. Mii de jandarmi cu vehicule blindate au fost trimişi în teren de guvern. În timpul acesta, transportatorii noştri se plâng că au pierderi de sute de mii de euro după ce vehiculele lor au fost atacate iar marfa distrusă. 

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 12:40

Vezi și

Pentru a doua zi la rând Parisul este sub asediul agricultorilor. Opt dintre autostrăzile care înconjoară oraşul sunt blocate de tractoare iar pe alte drumuri au fost ridicate baraje din baloţi de paie şi cauciucuri. Protestatarii au stat toată noaptea pe drum. Au dormit în cabine şi au făcut focul pe autostradă pentru a se încălzi. Au venit pregătiţi să blocheze Parisul toată săptămâna, au la ei alimente, frigidere şi grătare. Spun că au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta, iar fără ajutor nu vor mai putea supravieţui. 

Fermier: Vând carnea bio la preţul celei convenţionale. Este o economie care nu mai funcţionează.

Fermierii ameninţă că-i lasă pe francezi fără mâncare

La primele ore ale dimineţii au încercat blocarea pieţei alimentare Rungis, cea mai mare de felul ei din Europa şi care asigură 60 la sută dintre legumele şi fructele proaspete pentru capitală. Deja, în mai multe supermarketuri rafturile au început să se golească. 

Pe acelaşi subiect

Asta pentru că agricultorii francezi nu au mai lăsat să treacă niciun camion cu fructe din import. Imaginile sunt filmate azi. Un sofer de TIR din Spania este agresat de protestatari care încearcă să-i distrugă marfa. La prima oră, un blindat a mers pe aeroportul Toulouse, acolo unde protestatarii au blocat accesul maşinilor. Sute de călători au trecut cu bagajele pe lângă baloturile cu paie incendiate.

Franck Mourgues, cultivator de cereale: Suntem foarte solidari între noi. Toată lumea se confruntă cu aceleași probleme, toate ramurile, indiferent dacă este vorba de viţă de vie, cereale, lapte, carne, suntem solidari cu toți fermieri. 

În mijlocul haosului au fost prinşi şi mai mulţi şoferi români

Şofer român: E două noaptea şi au mai incendiat pe aici ceva. 

Şofer român: Mă uit să nu mă ia şi pe mine, Doamne-fereşte!

De la începutul protestelor, transportatorii români s-au ales cu pagube de zeci de mii de euro. Marginile drumurilor s-au umplut de marfă distrusă de protestatari. 

Şofer român: Nu îi interesează dacă avem sigiliu sau nu. Deschid uşile. Şi îşi fac treaba. Dacă camionul este încărcat, îl descarcă. Şi băiatul de azi? Pe el l-au oprit, el descărcase, l-au oprit și fiind gol, l-au lăsat în pace. Dacă avea marfă, îl descărcau cu siguranţă

Claudiu Olteanu este administratorul unei firme de transporturi din Râmnicu Vâlcea. De o săptămână, el este în contact permanent cu angajaţii pe care îi are în curse în Hexagon.

Claudiu Olteanu, administrator firmă de transporturi: Noi tot ce avem zona de Paris, descărcăm aici în Strasbourg, la un depozit unde fac ei livrările mai departe, mașinile care au mers în Portugalia sau în Spania, la fel, au avut întârzieri de 12, 14, 20 de ore. Deja lumea e un pic disperată. Noi nu ne mai asumăm, asigurările nu intră, în cazul de faţă, și nu putem să ne asumăm pierderile. Unele mașini au fost chiar însotite de către clienți. Merg în faţă cu masină mică la 5, 10 km și ne spun ce să facem dacă e problema, să oprim 

"Firma are în acest moment peste 20 tiruri pe trasee diferite, cele mai multe pe soselele din Franța. Șoferii sunt în gardă și verifică atent rutele înainte sa plece la drum. Dacă ajung să fie opriţi de protestatari, au indicatii clare să colaboreze cu ei, chiar dacă riscă să le fie distrusă marfa", transmite Cristi Popovici, reporter Observator.

Manifestaţiile s-au extins şi în Belgia

Agricultorii de acolo vor să închidă timp de 36 de ore drumurile de acces către portul de containere Zeebrugge de la Marea Nordului, al doilea port ca mărime al țării. În timpul acesta, în faţa Parlamentului European au fost montate baricade desprinse din filmele cu război pentru a opri orice încercare de protest.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Teroarea prin care trec transportatorii români când intră în Franţa. Ce păţesc dacă au marfă în camion