Antena Meniu Search
x

UE sancționează oficiali iranieni acuzați de reprimarea violentă a manifestațiilor cauzate de moartea tinerei Mahsa Amini

Uniunea Europeană a introdus luni sancţiuni împotriva a 29 de responsabili iranieni, printre care ministrul de interne al Iranului, şi împotriva canalului public Press TV, acuzat că a difuzat "mărturiile obţinute cu forţa" ale unor deţinuţi după reprimarea manifestaţiilor declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 22:17

UE sancționează oficiali iranieni acuzați de reprimarea violentă a manifestațiilor cauzate de moartea tinerei Mahsa Amini - Profimedia

"Impunem astăzi sancţiuni suplimentare împotriva unor responsabili de reprimarea manifestaţiilor iraniene", a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell după aprobarea acestor măsuri de către miniştrii de externe ai celor 27 de ţări membre ale UE.

Ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, responsabil al forţelor iraniene însărcinate cu aplicarea legii, este acuzat de UE că a comis "grave încălcări ale drepturilor omului" în timpul reprimării manifestaţiilor. De asemenea, UE a impus sancţiuni împotriva a patru membri ai echipei care au arestat-o pe Masha Amini şi împotriva şefului poliţiei cibernetice iraniene, Vahid Mohammad Naser Majid, pentru "responsabilitatea sa în arestarea arbitrară de persoane care au exprimat online critici împotriva regimului iranian".

Sancţiunile europene îi vizează de asemenea pe generalul de brigadă Kiyumars Heidari, pe comandantul Forţelor Terestre ale armatei iraniene şi pe şefii regionali ai Forţelor iraniene însărcinate cu aplicarea legii (LEF) şi Corpului de Gardieni ai Revoluţiei Islamice (IRGC).

Luna trecută, UE a îngheţat bunurile şi a interzis acordările de vize pentru responsabilii poliţiei moravurilor, Gardienilor Revoluţiei şi ministrului iranian pentru tehnologiile informaţiei. Teheranul a anunţat un răspuns "proporţional şi ferm". "Noi suntem pregătiţi pentru această eventualitate, însă aceasta ar fi o eroare", a avertizat Josep Borrell.

Pe acelaşi subiect

Armele livrate Rusiei, un alt motiv de tensiune între europeni și iranieni

Miniştrii europeni au denunţat de asemenea implicarea Iranului în conflictul din Ucraina, prin livrarea de drone kamikaze Rusiei, utilizate pentru a lovi infrastructuri energetice civile ucrainene. Ei au impus sancţiuni împotriva a două entităţi - Qods Aviation Industries care produce dronele furnizate Rusiei şi Forţa Aeriană a Gardienilor Revoluţiei - precum şi împotriva a doi militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei: generalii Hossein Salami şi Amir Ali Hajizadeh.

Unele state membre fac presiuni ca UE să-şi extindă măsurile punitive în ceea ce priveşte livrările de arme către Rusia. Un înalt responsabil al UE a declarat că Uniunea examinează informaţiile ce dezvăluie o eventuală livrare de rachete balistice Rusiei de către Iran şi că Bruxellesul va sancţiona şi mai mult Teheranul în cazul trimiterii de arme.

Borrell a declarat luni că nu dispune până acum de "nicio dovadă" privind livrarea de rachete balistice. UE întreprinde o acţiune delicată în relaţia cu Teheranul, pentru că Josep Borrell joacă un rol de mediator pentru relansarea acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » UE sancționează oficiali iranieni acuzați de reprimarea violentă a manifestațiilor cauzate de moartea tinerei Mahsa Amini