Antena Meniu Search
x

Iranul o învață pe Rusia cum să scape de sancţiunile occidentale: planurile pentru cea mai eficientă armă împotriva Vestului

Occidentul nu a reușit să oprească paravanele pe care Iranul le folosește pentru a obține în continuare venituri din petrol. Şi Vladimir Putin poate avea un succes asemănător, relatează Politico într-o analiză despre apropierea dintre Iran şi Rusia, băncile occidentale care joacă un rol în ocolirea sancţiunilor şi reţelele financiare subterane care păstrează viu comerţul cu petrol sancţionat. 

de Redactia Observator

la 11.11.2022, 17:03

Iranul o învață pe Rusia cum să scape de sancţiunile occidentale: planurile pentru cea mai eficientă armă împotriva Vestului
Banner de protest la adresa ajutorului oferit Rusiei de Iran - Profimedia

Iranul se pregătește să predea Kremlinului planurile pentru cea mai eficientă armă împotriva Occidentului: o rețea financiară subterană pe care se bazează pentru a evita sancțiunile americane, scrie Politico. 

De ani de zile, Iranul face inutile eforturile americane de a izola ţara și de a-i înfometa economia. Teheranul a construit un univers paralel de companii-paravan și bănci străine - inclusiv instituții financiare importante cu sediul în Europa și SUA - pe care companiile iraniene le folosesc pentru a păcăli controalele internaționale şi a face afaceri în străinătate.

În timp ce Rusia este din ce în ce mai izolată internaţional din cauza războiului din Ucraina, Iranul, care trimite deja arme Moscovei, s-a oferit să-i arate lui Putin şi din experiența sa în arta ocolirii sancțiunilor, au relatat diplomați occidentali. 

O serie de întâlniri recente între înalți oficiali ruși și iranieni, inclusiv cu șeful băncii centrale iraniene Ali Salehabadi și ministrul adjunct al Economiei Ali Fekri, au avut rolul de a stabili bazele acestei colaborări, susțin diplomații.

Pe acelaşi subiect

Dacă Moscova reușește să copieze sistemul iranian, poate spera să atenueze impactul multora dintre sancțiunile cu care se confruntă, în special în sectorul de petrol și gaze, care formează coloana vertebrală a economiei ruse. Un astfel de sistem i-ar oferi președintelui Vladimir Putin mult mai multă flexibilitate și timp pentru a continua războiul din Ucraina, asigurându-i veniturile din petrol.

"Oricine este interesat să schimbe starea de spirit a Rusiei ar trebui să înțeleagă că paralizarea capabilităţilor financiare ruso-iraniene este esențială", a spus un oficiali occidental.

Diplomații care au lansat avertismentul privind tehnicile de a scăpa de sancțiuni au remarcat că bănci occidentale, precum Commerzbank și Deutsche Bank din Germania, și Citigroup din SUA, au ajutat Iranul să obțină în continuare venituri din export prin tranzacții subterane. Riscul este ca aceleași bănci occidentale – fie cu bună știință, fie neintenţionat – să fie atrase de Rusia în același stil de comerț.

Surse din serviciile de informaţii britanice au declarat pentru Sky News că Rusia a transportat în luna august în Iran cu avionul 140 de milioane de euro în numerar și trei tipuri de arme occidentale capturate în Ucraina, în schimbul a sute de drone produse de Teheran. În această săptămână, Iranul a anunţat că are o rachetă balistică hipersonică, de "neoprit", în ciuda sancțiunilor care i-au împiedicat accesul la tehnologia de ultimă generaţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Iranul o învață pe Rusia cum să scape de sancţiunile occidentale: planurile pentru cea mai eficientă armă împotriva Vestului