Antena Meniu Search
x

Lavrov dă un ultimatum Ucrainei. Ruşii aduc forţe "uriaşe" în Kreminna, Zelenski cere ajutorul Indiei pentru planul său de pace

Rusia aduce un număr uriaş de soldaţi ca să apere orașul Kreminna, a declarat un oficial ucrainean. Orașul se află sub ocupație rusă din primăvară, iar Rusia continuă să aducă trupe și echipamente pentru a-și consolida poziţia acolo, a declarat marți șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serhiy Haidai.

de Redactia Observator

la 27.12.2022, 15:24

Lavrov dă un ultimatum Ucrainei. Ruşii aduc forţe "uriaşe" în Kreminna, Zelenski cere ajutorul Indiei pentru planul său de pace
Lavrov / Zelenski - Getty Images

Vladimir Putin s-a declarat duminică pregătit să negocieze "soluții acceptabile" pentru războiul din Ucraina, dar un consilier prezidențial ucrainean susţine că Moscova vrea doar să câștige timp vorbind despre negocieri. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat ulterior Ucraina că trebuie să îndeplinească propunerile Moscovei privind "noile teritorii" în caz contrar armata rusă va lua măsuri.

Volodimir Zelenski a descris situația din prima linie ca fiind "dificilă şi dureroasă" și a spus că aproximativ 9 milioane de oameni au rămas fără curent în diferite regiuni ale Ucrainei, în urma atacurilor rusești. Zelenski a mai spus luni că se bazează pe ajutorul Indiei, care urmează să preia președinția G20, pentru a implementa planul său de pace în zeci paşi în contextul în care New Delhi îl salvează financiar pe Vladimir Putin. 

Ucraina vrea să organizeze un summit al păcii în două luni, sub egida ONU, a declarat ministrul ucrainean Dmitro Kuleba agenţiei americane Associated Press, însă pune condiţia ca Moscova să accepte judecarea unor ruşi pentru crime de război înainte de a participa la orice negocieri.

Armata rusă pregăteşte o operaţiune de evacuare forţată şi urgentă în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei, a anunţat Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei. ''În principiu, evacuarea trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate'', potrivit centrului.

Pe acelaşi subiect

Ministrul rus de externe dă un ultimatum Ucrainei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a transmis luni că Ucraina trebuie să îndeplinească propunerile Moscovei privind "noile teritorii" - în caz contrar armata rusă va lua măsuri, potrivit agenției de stat TASS. "Inamicul este foarte conștient de propunerile noastre pentru demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim și eliminarea amenințărilor la adresa securității ruse, inclusiv în noile noastre teritorii (Doneţk, Lugansk, Herson și Zaporojie)" a spus Lavrov, reluând acuzațiile false prin care Kremlinul a încercat să-şi justifice invazia în Ucraina

"Mai rămâne un singur lucru de făcut: să le îndeplinești (propunerile) înainte de a fi prea târziu. În caz contrar, armata rusă se va ocupa de asta. În ceea ce privește durata conflictului, mingea se află acum în curtea Washingtonului și a regimului său. Ei pot opri în orice moment această rezistență inutilă", mai spus Lavrov. 

Rusia pretinde că deţine controlul asupra celor patru regiuni Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson după referendumurile false organizate în septembrie şi care au fost criticate pe scară largă de către Ucraina și guvernele occidentale.

Însă Moscova a înregistrat eșecuri repetate în aceste zone încă de la început. Forțele Moscovei nu controlau pe deplin teritoriile când au fost anunţate ca făcând parte din Federația Rusă. La doar câteva săptămâni după anexarea ilegală a Hersonului, Ucraina a recucerit oraşul capitală a regiunii, eliberând aproximativ 10.000 de kilometri pătrați de teritoriu și mutând artileria furnizată de Occident în raza de acţiune unde se află Crimeea. 

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că situația din cele patru teritorii ocupate este "extrem de complicată", un moment rar pentru Kremlin de a admite probleme majore în regiunile anexate ilegal.

FSB susţine că a anihilat în luptă patru sabotori ucraineni care încercau să pătrundă în Rusia

Un grup de patru "sabotori" ucraineni a fost anihilat într-o luptă la frontieră în momentul în care aceştia încercau să intre din Ucraina în regiunea rusă Briansk, susţine Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Potrivit FSB, lupta a avut loc pe 25 decembrie.

"Sabotorii aveau cu ei armament străin (pistoale mitralieră germane SIG-Saur şi muniţia aferentă), echipamente de comunicaţie şi navigaţie", se menţionează în comunicatul FSB. În plus, tot potrivit sursei citate, grupul avea asupra sa patru dispozitive explozive improvizate cu o putere totală echivalentă a 44 de kilograme de TNT. Regiunea Briansk se învecinează la nord cu Belarusul şi la vest cu Ucraina, cu care are peste 350 de kilometri de frontieră comună.

Zelenski recunoaşte că situaţia în Donbas este dură

Volodimir Zelenski a recunoscut că situaţia în unele zone din Donbas, în estul ţării, controlat în mare parte de forţele ruse, "este dură" pentru armata ucraineană. Donbasul, care include regiunile Doneţk şi Lugansk, unde au loc în prezent lupte crâncene între militarii ruşi şi ucraineni, este controlat parţial de Moscova.

Într-un mesaj difuzat în noaptea de luni spre marţi şi publicat pe contul său Telegram, Zelenski a vorbit despre oraşele Bahmut şi Kreminna, ambele situate în Donbas, şi care, aşa cum a explicat el, "necesită maximă forţă şi concentrare. Situaţia acolo este dură".

"Ocupanţii folosesc toate resursele, resurse importante, pentru a obţine măcar ceva progrese. Le mulţumesc tuturor oamenilor noştri care îşi menţin poziţiile cu fermitate, rămân de neclintit şi găsesc ocazii nu doar pentru a nu pierde nimic, ci chiar pentru a-i alunga pe ocupanţi şi a le diminua forţele", a adăugat Zelenski.

Oraşul Bahmut din Doneţk s-a transformat într-un pol de rezistenţă pentru armata rusă, care încearcă de săptămâni bune să-l controleze. Şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu oraşul Kreminna, din Lugansk. 

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, care urmărește îndeaproape conflictul, susţine că informațiile bloggerilor militari ruși sugerează că "forțele ruse mută soldaţi din diferite puncte pentru a umple golurile din linia Svatove-Kreminna și pentru a compensa degradarea continuă a unităților convenționale".

De ce este important Kreminna? Oraşul se află pe un drum cheie la nord-sud de la Svatove, pe care trupele ruse îl foloseau pentru a aprovizionare și care a devenit și mai important pentru ei după ce ucrainenii au recucerit  Kupiansk. Pierderea lui ar limita capacitatea Rusiei de a-și reaproviziona trupele din Severodonețk.

Peste 9 milioane de ucraineni nu au electricitate

Zelenski s-a referit şi la problemele energetice cu care se confruntă Ucraina drept consecinţă a ultimelor atacuri ruse împotriva infrastructurii strategice. "Am avut o reuniune specială cu funcţionari ai guvernului cu privire la situaţia din energie şi infrastructură. Ne pregătim pentru anul viitor, nu doar pentru lunile de iarnă. Există ameninţări pe care trebuie să le eliminăm. Există măsuri pe care trebuie să le luăm. Iar statul va reuşi să o facă", a insistat Zelenski.

Peste nouă milioane de ucraineni nu au electricitate după ultimele atacuri ruse asupra infrastructurilor strategice ale ţării, ceea ce le împiedică accesul la servicii precum încălzire sau apă potabilă în plină iarnă. Cifrele au fost oferite de preşedintele Zelenski. Începând din 26 decembrie, "circa 9 milioane de persoane sunt izolate în diferite regiuni din Ucraina. Însă numărul şi durata penelor de curent s-au redus treptat. Mulţumesc fiecărei persoane în parte dintre cei care au reuşit" să restabilească serviciul, a declarat Zelenski, citat de agenţiile ucrainene.

Totodată, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să se pregătească de noi atacuri ruse cu rachete şi, din acest motiv, să acorde atenţie sirenelor care anunţă raiduri aeriene. "Nu uitaţi să vă pregătiţi de atacuri cu rachete sau provocări ruse. Apărarea aeriană (ucraineană) se pregăteşte, statul (ucrainean) se pregăteşte şi cu toţii trebuie să ne pregătim. Vă rog, acordaţi atenţie sirenelor", a insistat el.

Zelenski cere ajutorul premierului indian Modi pentru planul său de pace

Președintele Zelenski a declarat luni că se bazează pe ajutorul Indiei pentru a implementa "un plan de pace" în timpul unui apel telefonic cu premierul Narendra Modi. New Delhi încearcă să intensifice relațiile comerciale cu Moscova: a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc sfidând sancțiunile occidentale și oferind un colac de salvare președintelui Vladimir Putin. "Am anunțat formula de pace și acum contez pe participarea Indiei la implementarea acesteia", a scris Zelenski pe Twitter. "De asemenea, am mulțumit pentru ajutorul umanitar și sprijinul din partea ONU".

India va prelua preşedinţia G20. "India poate fi mai activă în eforturile de a pune capăt agresiunii (ruse), aşa că sper că putem face mai mult împreună pentru stabilitatea globală în viitorul an", a subliniat Zelenski care a prezentat liderilor lumii o formulă de pace în 10 puncte la summitul G20 de la Bali, Indonezia, în noiembrie.

La rândul său, în discuţia pe care a avut-o cu Zelenski, Modi şi-a reiterat apelul la încetarea imediată a ostilităţilor pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina. Ambele părţi "trebuie să revină la dialog şi la diplomaţie pentru a găsi o soluţie durabilă la diferendele lor", i-a transmis Modi lui Zelenski. 

În discuţia sa cu Zelenski, Modi a transmis "sprijinul Indiei pentru orice efort de pace" şi a dat asigurări cu privire la angajamentul New Delhi de "a continua să ofere asistenţă umanitară populaţiei civile afectate". Totodată, Modi şi Zelenski au analizat "oportunităţile de a întări cooperarea bilaterală".

De la începutul conflictului, India a adoptat o poziţie neutră faţă de invazia rusă în Ucraina şi, în pofida apelurilor aliaţilor săi din Occident de a se opune şi a se distanţa de Rusia, gigantul asiatic este unul dintre puţinele state care şi-a reafirmat şi adâncit alianţele cu Moscova.

Însă, deşi uneori strânsa relaţie pe care Modi o are cu Rusia este văzută ca un fel de sprijin implicit, liderul indian şi-a exprimat public în septembrie îngrijorarea faţă de război, după o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin. India, care are o populaţie de 1,3 miliarde, a declarat în repetate rânduri că decizia de a crește achizițiile de energie din Rusia este în interes propriu, ca țară în care nivelul veniturilor nu este ridicat.

Rusia a trimis luna trecută Indiei o listă cu peste 500 de produse pe care să le cumpere, potrivit Reuters, inclusiv piese de mașini, avioane și trenuri. Putin a declarat duminică că este pregătit să negocieze "soluții acceptabile" în ceea ce privește războiul din Ucraina. Un consilier al lui Zelenski a răspuns că Moscova "nu vrea negocieri, ci încearcă să evite responsabilitatea", deoarece continuă să atace civilii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Lavrov dă un ultimatum Ucrainei. Ruşii aduc forţe "uriaşe" în Kreminna, Zelenski cere ajutorul Indiei pentru planul său de pace