Antena Meniu Search
x

Un cercetător rus, asistent la o universitate din Germania, a fost arestat fiind suspectat de spionaj

Un cercetător rus care lucrează într-o universitate germană a fost arestat vineri, suspectat de spionaj în contul Moscovei, a anunţat luni parchetul federal german, relatează AFP, citată de news.ro.

de Redactia Observator

la 21.06.2021, 12:37

Un cercetător rus, asistent la o universitate din Germania, a fost arestat fiind suspectat de spionaj
- Profimedia

Cercetătorul, arestat vineri, prezentat doar drept Ilnur N., este ”suspectat puternic cel puţin de la începutul lui octombrie 2020 de faptul că a fost folosit de către un serviciu rus de informaţii” în timp ce muncea ca asistent ştiinţific la o universitate germană, precizează parchetul din Karlsruhe, însărcinat cu dosare de spionaj.

El s-a întâlnit, începând din octombrie şi până în iunie, ”cel puţin în trei rânduri”, cu un agent din cadrul serviciilor ruse de informaţii externe (SVR), potrivit parchetului. În timpul a două dintre aceste întâlniri, ”el a furnizat informaţii” despre universitate şi a ”primit în schimb sume de bani în numerar”.

Parchetul din Karlsruhe nu oferă nicio altă informaţie despre acest bărbat sau despre universitatea unde lucrează, cu excepţiafaptului că este asistent la ”o catedră ştiinţifico-tehnică”. Nici Rusia şi nici Germaia nu au reacţionat imediat, însă relaţiile lor sunt tensionate din cauza dosarului ucrainean i unor acuzaţii de atacuri cibernetice ale Moscovei.

Însă tentativa de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, în august, atribuită Moscovei de către Occident, a deteriorat cel mai mult relaţiile germano-ruse. Angela Merkel şi Vladimir Putin întreţin o relaţie notoriu de dificilă. Spionajul rus şi-a intensificat puternic, în ultimii ani, activitatea în Europa, potrivit unor expeţi.

Italia a anunţat în primăvară expulzarea a doi funcţionari ruşi, după ce a arestat în flagrant delict un ofiţer din Marina italiană care înmâna informaţii clasificate unui agent rus. Numeroşi diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj, au fost expulzaţi în ultimele luni din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa sau Cehia. Moscova a reacţionat de fiecare dată în mod simetric, denunţândacuzaţii nefondate şi ”rusofobe”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Un cercetător rus, asistent la o universitate din Germania, a fost arestat fiind suspectat de spionaj