Antena Meniu Search
x

Un condamnat la moarte a supraviețuit injecției letale. Autorităţile din Alabama încearcă din nou cu o metodă experimentală

Kenneth Smith este unul dintre cei doi deţinuţi americani care pot descrie cum este să supraviețuiești unei execuţii. În luna noiembrie 2022, ar fi trebuit să fie executat prin injecţia letală, dar medicii nu au reuşit să-i administreze substanţa. Avocatul său a declarat că bărbatul a suferit dureri crâncene, echivalente cu tortura, potrivit The Guardian.

de Redactia Observator

la 03.09.2023, 16:56

Un condamnat la moarte a supraviețuit injecției letale. Autorităţile din Alabama încearcă din nou cu o metodă experimentală
Un condamnat la moarte a supraviețuit injecției letale. Autorităţile din Alabama încearcă din nou cu o metodă experimentală - Profimedia Images

Nouă luni mai târziu, autorităţile din Alabama vor să ducă la capăt sentinţa printr-o metodă experimentală. Această tehnică, care nu a mai fost folosită până acum în penitenciare, este respinsă inclusiv de medicii veterinari, ca formă de eutanasiere.

Alabama și-a anunțat intenția de a deveni primul stat american care ucide un prizonier forțându-l să respire azot pur. Procurorul general a cerut instanței supreme să stabilească o nouă dată de execuție pentru Smith folosind metoda experimentală.

Metoda, cunoscută sub numele de „hipoxie cu azot”, funcționează teoretic prin înlocuirea oxigenului respirat cu azotul. În câteva minute, acest lucru ar reduce nivelul de oxigen din creier și alte organe vitale la un nivel care provoacă moartea prin sufocare.

Experții au condamnat această decizie, numind-o un experiment. Alegerea lui Smith ca prim candidat pentru tehnică, la mai puțin de un an după ce a suferit o execuție eșuată, a fost, de asemenea, criticată ca o dublă încălcare a protecției celui de-al optulea amendament împotriva „pedepselor crude și neobișnuite”.

Smith, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat pentru uciderea lui Elizabeth Sennett în 1988. Soţul victimei, un pastor cu datorii, l-a plătit pe bărbat cu 1.000 de dolari, sperând că va obţine banii de pe asigurarea de viaţă a femeii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Un condamnat la moarte a supraviețuit injecției letale. Autorităţile din Alabama încearcă din nou cu o metodă experimentală