Foto

Un fermier din Belgia a mutat frontiera cu Franța, nemulțumit că o piatră de hotar statea în calea tractorului

De Daniel Murărescu.
Publicat: 04.05.2021, 16:18.
Actualizat: 04.05.2021, 16:20

Situație mai puțin obișnuită în Belgia. Un fermer a decis să mute o piatră de hotar cu Franța, nemulțumit că aceasta stătea în calea tractorului său.

piatră de hotar

Fermierul care a schimbat granița Belgiei cu Franța va fi rugat, amiabil, să mute piatra la locul oficial

David Lavaux via BBC

Un pasionat de istorie a fost cel care a observat că piatra de hotar a fost mutată cu 2.29 metri în teritoriul Franței, ceea ce, tehnic, a mărit suprafața Belgiei în detrimentul Republicii Franceze. Totul, din cauza unui fermer deranjat de faptul că piatra stătea în calea tractorului său.

Potrivit BBC, incidentul nu a stârnit niciun conflict diplomatic la nivel internațional, ci doar zâmbete pe fețele primarilor din zonă. "A făcut Belgia mai mare și Franța mai mică, nu e o idee prea bună", a fost de părere David Lavaux edilul localității belgiene Erquelinnes. Decizia fermierului a dat totuși bătăi de cap proprietarilor de terenuri din zonă, a punctat el, la canalul francez TF1.

Citește și:

Granița dintre Belgia și Franța, mutată după două secole

Frontiera dintre Franța și Belgia se întinde pe o lungime de 620 de kilometri și a fost stabilită în mod oficial în Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Piatra de hotar datează din 1819, când granița a fost marcată pentru prima oară.

"Am fost fericit, orașul meu a devenit mai mare", a glumit edilul belgian. "Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord. Cred că vom evita un nou război", a spus acesta.

Situația va fi rezolvată pe cale amiabilă. Autoritățile locale din Belgia au de gând să îl roage pe fermier să mute piatra de hotar la locul ei oficial, altfel speța ar putea ajunge la ministerul Belgian de Externe, care ar trebui să reînființeze comisia franco-belgiană ce stabilește granițele, ce nu s-a mai întrunit din 1930. Potrivit sursei citate, fermierul s-ar putea alege cu dosar penal în cazul în care refuză.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.