Antena Meniu Search
x

SPECIAL: Cat il costa un fumator pe angajator

Ziua de lucru incepea cu o cafea, langa care trebuia aprinsa musai o tigara. Obiceiul acesta se mentine si in ziua de azi. La noi, pentru ca - la americani - fumatorii la locul de munca incep sa aiba probleme. Asta pentru ca micile pauze de tigara produc pagube

Vezi și

Ce bine incepe ziua de lucru cu o pauza! Iar cand te gandesti ca ceilalti colegi deja sunt in fata calculatorului si s-au apucat de treaba, parca iti vine sa mai aprinzi o tigara. La noi totul este posibil, dar in Statele Unite cercetatorii au calculat ca un fumator il costa pe patron aproape 6.000 de dolari anual! Asa ca patronii au inceput sa ia masuri.

"Angajatii sunt incurajati sa renunte la fumat. Exista companii care angajeaza o persoana fumatoare si ii fac un plan de actiune sa se lase in sase luni de obiceiul nociv. Este finantat de companie acest program", explica Raluca Elgyar, consultant resurse umane.

Patronii americani stiu ca banii cheltuiti pe angajatul care a renuntat la fumat sunt bine investiti. Exista cazuri cand firma incaseaza chiar si 10 mii de dolari pe an, dupa ce angajatul a renuntat la pauza de tigara. In schimb, Romania poate fi considerata "Raiul angajatilor fumatori". "In romania este considerata discriminare intr-o forma sau alta tratamentul preferential acordat fumatorilor. In formularul de angajare nu avem voie sa punem intrebari legate de fumat", a mai declarat aceasta. Romanii au pareri impartite in functie de ce parte a tigarii se afla.

La firmele private exista totusi indicatori care arata cat de performant este angajatul, fumator sau nu. In schimb, la stat, cine numara pauzele lungi si dese? Pentru ca de succese nu e cazul sa discutam.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » SPECIAL: Cat il costa un fumator pe angajator