Antena Meniu Search
x

Un grup de atac al portavionului american Nimitz, activ în Marea Chinei de Sud. Chinezii au trimis două nave în urmărire

Un grup de atac al portavioanelor americane a început joi să opereze în Marea Chinei de Sud, a anunțat Marina SUA, pe fondul unor tensiuni sporite cu Beijingul, care revendică o mare parte din această suprafață de apă ca teritoriu suveran, scrie CNN, potrivi Mediafax.

de Redactia Observator

la 13.01.2023, 22:36

avion din grupul de luptă al portavionului Nimitz, lângă Filipine
Un grup de atac al portavionului american Nimitz, activ în Marea Chinei de Sud. Chinezii au trimis două nave în urmărire - Profimedia Images

Două nave chineze urmăresc deja grupul american, care este format dintr-un portavion, un crucișător cu rachete ghidate și trei distrugătoare cu rachete ghidate, a declarat pentru CNN un oficial al apărării. Grupul, care are capacități letale și non-letale din "spațiu până sub apă, pe toate axele și în toate domeniile", potrivit comandantului său, a intrat pentru prima dată în Marea Chinei de Sud.

Desfășurarea are loc în contextul în care armata americană își consolidează prezența în regiune, într-un efort de descurajare a Chinei, care trece printr-o modernizare și extindere rapidă a propriilor capacități militare și nucleare.

Săptămâna aceasta, SUA și Japonia au anunțat o prezență consolidată a pușcașilor marini americani în Okinawa. Cei doi aliați au anunțat, de asemenea, o serie de alte inițiative menite să apropie mai mult armatele în fața a ceea ce ei consideră a fi o asertivitate crescândă a Chinei în regiune.

"Împărtășim o viziune comună cu Japonia de a menține un Indo-Pacific liber și deschis și toate lucrurile pe care le facem indică această direcție", a declarat miercuri secretarul apărării Lloyd Austin, vorbind cu secretarul de stat Antony Blinken și cu omologii lor japonezi la Washington.

Pe acelaşi subiect

Tensiuni între armata americană și cea chineză, în Marea Chinei de Sud

În urmă cu trei săptămâni, un avion de vânătoare chinezesc J-11 a interceptat un avion de recunoaștere american RC-135 deasupra Mării Chinei de Sud, în ceea ce SUA au numit o "manevră nesigură". RC-135 Rivet Joint RC-135 a fost forțat să ia măsuri de evitare, a declarat SUA, când avionul chinez s-a apropiat la mai puțin de 6 metri de avionul de recunoaștere mai mare și mai lent.

Armata Populară de Eliberare a ripostat cu propria versiune a interceptării, susținând că aeronava americană a fost cea care și-a "schimbat brusc atitudinea de zbor" cu o "manevră de apropiere periculoasă", în ciuda unei înregistrări video a armatei chineze care nu arată nimic de acest gen.

Întâlnirea a subliniat tensiunile inerente legate de Marea Chinei de Sud, unde Beijingul și-a folosit propriile insule artificiale militarizate pentru a promova revendicări de suveranitate nerecunoscute de SUA sau de aliații săi.

Marina chineză urmărește în mod curent navele de război americane care operează în Marea Chinei de Sud, afirmând chiar, uneori, că a alungat navele americane după ce acestea au părăsit apele disputate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Un grup de atac al portavionului american Nimitz, activ în Marea Chinei de Sud. Chinezii au trimis două nave în urmărire