Fostul șef al NATO acuză SUA de naivitate în cazul războiului din Ucraina și le cere americanilor să nu repete aceeaşi greseală în cazul Taiwanului
Puterile europene este necesar să-şi dubleze eforturile pentru a descuraja China să invadeze Taiwanul, îndeamnă joi fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, care consideră că Statele Unite au fost "prea naive" înainte de invazia Ucrainei de către Rusia şi avertizează că riscă să repete această greşeală cu Beijingul, relatează AFP. "Trebuie să realizăm că conflictul dintre China şi Taiwan are şi va avea repercusiuni mondiale. Avem, aşadar, interesul (...) să împiedicăm ca aceste tensiuni să degenereze într-un conflict armat", a subliniat în faţa presei, în această vizită în Taiwan, fostul secretar general al NATO, notează News.ro.
Anders Fogh Rasmussen consideră că statele europene este necesar să se pregătească să impună "sancţiuni extinse şi profunde" Beijingului - în cazul invaziei Taiwanului -, chiar dacă aceste vor lovi puternic Europa, a recunoscut el. În opinia sa, însă, Ucraina a lansat o schimbare în Europa, în ceea ce priveşte dependenţa sa faţă de autocraţii. "Am construit o Europă fondată pe o securitate asigurată de către Statele Unite, pe bunuri ieftine din China şi pe gaze (naturale) ieftine din Rusia. Acest model nu mai funcţionează", a subliniat el.
"Nu trebuie să repetăm această greşeală şi să fim prea slabi, prea primitori cu China", îndeamnă fostul secretar general al NATO.
Occidentalii ar putea ajuta Taiwanul așa cum ajută Ucraina
Anders Fogh Rasmussen subliniază că statele europene ar putea "conduce formaţiuni (...) pe teritoriul european" destinate militarilor taiwanezi, la fel care cele acordate în Europa militarilor ucraineni, în anii de dinaintea invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.
- Taiwanul întinde o "ramură de măslin" la începutul noului an. Oficialii insulei, gata să ajute China să facă...
- China îşi arată forţa în faţa SUA. Beijingul efectuează exerciţii militare, de Crăciun, în jurul Taiwanului
- China a trimis un număr record de bombardiere în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în ultimele 24 de ore
El subliniază că echipament militar şi apărare cibernetică pot fi împărtăşite cu Taiwanul, "pentru a permite Taiwanului să se apere singur". Democraţiile este necesar să se unească pentru a se opune "ascensiunii autocraţiilor", a avertizat el miercuri în această vizită în Taiwan - care, în opinia sa, trebuie să poată să-şi decidă propriul viitor.
"Trebuie să ne consolidăm lupta împotriva sau încercările de a contracara ascensiunuea autocraţiilor", a subliniat Anders Fogh Rasmussen în întâlnirea cu Tsai Ing-wen. În opinia sa, alianţa democraţiilor este primordială în acest sens, în contextul în care Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Beijingului. Aceste temeri s-au consolidat în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, care se află în centrul atenţiei întregii lumi.
Taiwanul are "dreptul de a exista în libertate şi pace" şi de a-şi decide propriul viitor, a subliniat Anders Fogh Rasmussen. Însă preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat că problema "reunificării" cu Taiwanul nu trebuie să fie lăsată generaţiilor viitoare. Întrebat despre vizita în Taiwan a lui Anders Fogh Rasmussen, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze a răspuns că "orice tentativă de creare a «două Chine» sau «o Chină şi un Taiwan» este sortită eşecului".
Relaţiile între Beijing şi Taipei s-au degradat în 2022
Beijingul şi-a multiplicat manevrele militare în jurul insulei pe care o consideră o parte a teritoriului chinez pe care are să o recucerească într-o bunmă zi, prin forţă dacă este necesar. Cele mai importante manevre militare chineze au fost efectuate ca represalii în urma unei vizite în Taiwan a lui Nancy Pelosi, pe atunci preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane.
China se opune oricărui schimb oficial al altor ţări cu Taiwanul. Fostul premier danez a fost primir miercuri de către preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰