Antena Meniu Search
x

Beijingul se distanțează de Moscova. Chinezii se tem de un declin al influenței Rusiei şi de o eventuală cădere a lui Vladimir Putin

Xi Jinping și regimul pe care îl conduce se află în acest moment într-o poziție extrem de sensibilă, accentuată de problemele cauzate de schimbare a politicilor legate de pandemia Covid-19. În acest context, imagine și mai ales poziția economică și diplomatică a beijingului are de suferit. Financial Times notează că chinezii încearcă o "resetare" a relațiilor cu restul lumii, inclusiv o distanțare de Rusia, pe fondul diminuării influenței Moscovei dar și a posibilității ca Vladimir Putin să piardă puterea.

de Redactia Observator

la 11.01.2023, 13:02

Xi Jinping, președintele Chinei, și Vladimir Putin, președintele Rusiei
Beijingul se distanțează de Moscova. Chinezii se tem de un declin al influenței Rusiei şi de o eventuală cădere a lui Vladimir Putin - Profimedia

Din punct de vedere economic, principalele obiective sunt de a restabili creșterea robustă a economiei Chinei, de a îmbunătăți situația a sute de milioane de muncitori din mediul rural, de a stabiliza piața imobiliară aflată în dificultate. Astfel, Chen Zhiwu, unul dintre economiștii care se așteaptă ca astfel de măsuri să fie implementate în curând a delcarat că estimează o crșetere economică de peste 6%, mai mare decât proiecțiile FMI de doar 4,4%.

"Având în vedere că ei (n.r. guvernanții) au avut ca obiectiv o rată medie de creștere de 5%, iar în 2022 aceasta a fost doar de aproximativ 3%, trebuie să ajungă la 7%% pentru 2023", spune Chen, profesor de finanțe la Universitatea din Hong Kong.

China se distanțează de Rusia

Din punct de vedere diplomatic, principalul obiectiv al Chinei este de a-și îmbunătăți relațiile cu unele țări din vest, după o perioadă în care Beijingul a părut izolat. Accentul se pune pe legăturile cu Europa, care au fost grav afectate de sprijinul Chinei pentru Rusia în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

În timp ce Xi Jinping Și Vladimir Putin s-au angajat luna trecută să aprofundeze legăturile bilaterale, mai mulți oficiali chinezi, în conversațiile private au încercat să sublinieze distanța dintre cele două capitale, un mesaj care a fost repetat și unor diplomați europeni.

Punctul de plecare pentru resetarea diplomatică a lui Xi este o reevaluare a Beijingului a beneficiilor relației sale strânse cu Moscova. China ia în calcul acum o probabilitate ca Rusia să nu reușească să învingă Ucraina și să iasă din conflict o "putere minoră", mult diminuată economic și diplomatic pe scena mondială, potrivit oficialilor chinezi. În plus, în ciuda declarațiilor făcute la cel mai înalt nivel, oficialii de la Beijing încep să aibă să ia în calcul că Vladimir Putin și-ar putea pierde influența și chiar poziția în viitor.

"China a realizat că a antagonizat prea multe țări în același timp, în special în rândul celor dezvoltate, care sunt și astăzi principalii săi parteneri comerciali și economici", a declarat Jean-Pierre Cabestan, expert în politica chineză la Universitatea Baptistă din Hong Kong.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Beijingul se distanțează de Moscova. Chinezii se tem de un declin al influenței Rusiei şi de o eventuală cădere a lui Vladimir Putin