Un important lider politic Hamas a ajuns la Moscova. Mahmoud Abbas va veni şi el să discute cu Putin. Cum ar fi ajutat Rusia gruparea islamistă
O delegație Hamas condusă de un înalt membru al grupării palestiniene a zburat în Rusia, relatează RIA Novosti.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Moussa Abu Marzouk, un important lider politic al Hamas, care trăiește în exil la Doha, Qatar, a ajuns la Moscova, a relatat joi agenţia rusă de stat Ria Novosti. Ulterior, ministerul de Externe al Rusiei a confirmat că o delegație Hamas se află la Moscova, dar nu a spus de cât timp sunt acolo şi nici cu cine se întâlnesc.
"Pot să confirm că reprezentanții mișcării palestiniene Hamas se află într-o vizită la Moscova. În ceea ce privește întâlnirile, vom reveni cu detalii", a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
Liderul palestinian Mahmoud Abbas va veni şi el să discute cu Putin
Pe de altă parte, agenţia oficială TASS relatează că şi liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, este aşteptat la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin. Ministrul adjunct de externe al Iranului, Ali Baghiri Kani, este, de asemenea, în prezent la Moscova şi a purtat discuţii cu adjunctul ministrului rus de externe rus, Mihail Galuzin. Baghiri Kani este negociatorul principal al Iranului în domeniul nuclear. Rusia are legături cu toţi actorii cheie din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Israel, Iran, Autoritatea Palestiniană şi Hamas.
- Aliații Israelului se tem că armata ar putea cădea într-o capcană dacă invadează Gaza. Care ar fi faza a doua...
- Expert în Orientul Mijlociu, despre scenariile războiului Israel - Hamas. Marea provocare pentru trupele israeliene...
- Două războaie riscă să îi copleșească pe liderii din Uniunea Europeană - Analiză Politico
- Conflictul Israel-Hamas s-ar putea extinde dincolo de Orientul Mijlociu, avertizează Putin. Liderul rus cere oprirea...
Liderul palestinian Mahmoud Abbas va vizita în curând Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin. "Pot spune că el (Abbas) va sosi în curând într-o vizită oficială la Moscova. Discuţiile cu Vladimir (Putin) vor avea loc aici", a declarat ministrul adjunct de externe rus Mihail Bogdanov, care este trimis prezidenţial special pentru Orientul Mijlociu şi Africa.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să spună exact când va sosi Abbas, menţionează TASS. "Vom anunţa data în timp util", a declarat Peskov, care a spus că este de aşteptat ca cei doi lideri să discute în principal despre situaţia din Orientul Mijlociu.
Rusia nu ar fi livrat arme Hamas, dar a facilitat un sprijin financiar
"Relația Moscovei cu gruparea militantă Hamas face parte dintr-o strategie pentru Orientul Mijlociu prin care Rusia vrea să-și consolideze poziția în Sudul Global: un efort care a implicat multă vreme construirea de legături atât cu Israelul, cât și cu duşmanii săi", susţin analiştii geopolitici de la think tank-ul american "Carnegie Endowment for International Peace".
Potrivit acestora "acuzațiile conform cărora Rusia a livrat arme către Hamas rămân nedovedite. Cu toate astea, Rusia a intermediat sau facilitat sprijin financiar pentru grup. Înainte de atacul de pe 7 octombrie, Hamas a primit milioane de dolari printr-o piaţă de tranzacţionare a criptomonedelor cu sediul la Moscova".
După ce Hamas a atacat Israelul la începutul acestei luni, Vladimir Putin a susținut o soluție diplomatică pentru rezolvarea crizei, inclusiv negocieri pentru un stat palestinian.
Dușmanii Israelului s-au întâlnit în Liban
Liderii grupărilor militante Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic s-au întâlnit săptămâna aceasta la Beirut pentru a discuta despre cum să "obțină o victorie reală" în Gaza.
Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah s-a întâlnit miercuri cu un adjunct Hamas, Saleh Al-Arouri, și cu secretarul general al Jihadului Islamic Palestinian, Ziad Al-Nakhla. "S-a făcut o evaluare a... ceea ce trebuie să facă axa de rezistență în această etapă sensibilă pentru a obține o victorie reală pentru rezistența din Gaza și Palestina și pentru a opri agresiunea perfidă și brutală împotriva poporului nostru", a spus Hezbollah într-un comunicat.
Ministrul de externe al Iranului, vizită surpriză în SUA
Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a efectuat o vizită surpriză în SUA, legat de conflictul din Gaza. Vizitele înalţilor oficiali iranieni în Statele Unite, considerate duşman de moarte al republicii islamice, sunt un lucru rar, notează dpa.
Şeful diplomaţiei iraniene a sosit la New York miercuri seara, a precizat Ministerul de Externe al Iranului, într-un comunicat care menţionează că acesta intenţionează să susţină interesele palestinienilor la o reuniune a ONU. Israelul a răspuns cu intense raiduri aeriene asupra Fâşiei Gaza, controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la atacul sângeros al acesteia din 7 octombrie în localităţi din sudul Israelului, în apropiere de graniţă, soldat cu circa 1400 de morţi, în majoritate civili.
Ulterior, au avut loc şi schimburi de focuri la graniţa dintre Israel şi Liban, înregistrându-se decese de ambele părţi. Israelul şi SUA au avertizat mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, să nu deschidă un al doilea front în acest război. Liderii iranieni au salutat atacurile Hamas asupra Israelului, dar au negat complicitatea directă. Adunarea Generală a ONU va aborda acest dosar în cadrul unei reuniuni care va avea loc joi şi vineri. Ţările arabe au propus un text care ar putea fi supus la vot în această săptămână.
Acest proiect solicită, în special, o "încetare imediată a focului" şi un acces umanitar "nestingherit" în Fâşia Gaza. Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU şi-a expus încă o dată divizările interne în problema israeliano-palestiniană, respingând două proiecte de rezoluţie privind războiul dintre Israel şi Hamas, propuse de Rusia, respectiv SUA. În mai puţin de două săptămâni, Consiliul de Securitate a respins patru proiecte de rezoluţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰