Antena Meniu Search
x

Video Un marinar român, mort departe de casă, îşi caută liniştea. Autoritățile chineze vor să-i arunce trupul în apă, de teama coronavirusului

Un marinar român mort departe de casă îşi caută liniştea. De aproape două luni, este ţinut pe navă, într-un port din China. Chinezii refuză să îl trimită acasă, familiei, şi vor să îl arunce peste bord, de teamă să nu fie infectat cu COVID. Familia a cerut ajutor autorităţilor să-l recupereze pentru o înmormântare creştinească. Inclusiv premierul Florin Cîţu a declarat că va încerca să ajute.

de Redactia Observator

la 12.06.2021, 20:46

Vezi și

Nava condusă de comandantul Dan Sandu a plecat pe 17 aprilie din portul Paradip din India, ţara-focar unde a fost descoperită cea mai contagioasă tulpină de COVID. La un moment dat, comandantul i-a povestit soţiei la telefon că au avut la bord mai mulţi marinari cu febră şi frisoane, care au fost debarcaţi. 

Gabriela Dan, soţia: După două zile deja i-am trimis un mesaj şi mi-a răspuns: "Stai liniştită, e totul în ordine. Nu s-a mai îmbolnăvit nimeni". Ca de fapt, în data de 17, să aflu ulterior, că a început să se simtă rău, în 18 şi mai rău. Asta era sâmbătă, duminică şi luni dimineaţa deja murise. 

Adrian Mihălcioiu, lider Sindicatul Navigatorilor: Nava a incărcat din India aluminiu și pleca către China pentru descărcare. Domnului comandant i s-a facut rău și probabil a făcut un infarct. De atunci corpul neînsuflețit se afla în frigiderele navei. 

În cele aproape două luni, nava a luat la rând porturile Asiei, încercând să debarce trupul marinarului. Indonezia, Singapore, Malaesia, Filipine, Vietnam, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia, pe rând toate au refuzat să-l preia. 

Pe acelaşi subiect

În cele din urmă, nava a ancorat pe ţărmul Chinei. Iniţial, autorităţile de acolo au spus că îl debarcă doar dacă familia acceptă să fie incinerat, iar urna cu cenuşă să fie repatriată. Dar s-au răzgândit. Vor să-l arunce în apă. 

Gabriela Dan, soţia: Dacă asta ar rezolva problema, acceptăm şi incinerarea, dar nici într-un caz, aruncatul în mare. Mi se pare ceva barbar. Nu se poate. 

Adrian Mihălcioiu, lider Sindicatul Navigatorilor: Autorităţile chineze nu doresc preluarea corpului neînsufleţit. Le e foarte frică de un nou focar de COVID-19, de tulpina aceea indiană care e foarte foarte agresivă. 

Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României, dar şi un avocat angajat de familie încearcă să găsească o soluţie. 

Ionel Hasotti, avocat: Este de neînţeles această atitudine pentru că nu există niciun fel de dovadă, niciun fel de diagnostic c-ar fi murit de COVID la bordul navei, şi chiar dacă ar fi fost să fie aşa, există protocoale medicale de securitate. 

Florin Cîțu, premier: Nu cred că se poate face așa ceva, o să vorbesc cu domul ministru Ciucă să nu se întâmple acest lucru. 

În cazul în care chinezii refuză în continuare, ar mai exista o singură soluţie. Ca armatorul să declare stare de urgenţă la bord şi să aducă nava în România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un marinar român, mort departe de casă, îşi caută liniştea. Autoritățile chineze vor să-i arunce trupul în apă, de teama coronavirusului