Antena Meniu Search
x

Un nord-coreean a fost executat pentru că a ascultat 70 de melodii k-pop şi a văzut trei filme sud-coreene

Regimul de la Phenian este disperat să blocheze orice flux de informaţii sau cultură din afara ţării, iar pedepsele pentru cei care sunt prinşi că încalcă legea sunt draconice. Un tânăr de 22 de ani a fost executat doar pentru că a ascultat 70 de melodii k-pop, scrie The Guardian, citând un raport pe 2024 privind drepturile omului din Coreea de Nord.

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 12:53

Un nord--coreean a fost executat pentru că a ascultat 70 de melodii k-pop şi a văzut trei filme sud-coreene
Un nord--coreean a fost executat pentru că a ascultat 70 de melodii k-pop şi a văzut trei filme sud-coreene - Profimedia Images

Raportul pe 2024 privind drepturile omului din Coreea de Nord a fost întocmit pe baza mărturiilor  649 de transfugi nord-coreeni. Conform unei mărturii anonime, tânărul din provincia Hwanghae de Sud a fost executat public în 2022 pentru că a ascultat 70 de melodii sud-coreene, a vizionat trei filme și le-a trimis şi altor persoane, încălcând o lege nord-coreeană adoptată în 2020 care interzice "ideologia și cultura reacționară".

Raportul detaliază eforturile ample ale autorităților nord-coreene de a controla fluxul de informații din exterior, vizând în special tinerii. Alte exemple de represiune includ pedepse pentru miresele care poartă rochii albe, pentru mirele care își poartă mireasa în brațe. Sunt pedepsiţi inclusiv cei care poartă ochelari de soare sau beau alcool din pahare de vin – toate considerate "obiceiuri sud-coreene".

Interdicția K-pop-ului face parte dintr-o campanie de a "proteja" nord-coreenii de influența negativă a Occidentului, o măsură care a fost introdusă de fostul lider Kim Jong-il și s-a intensificat sub fiul său Kim Jong-un. În 2022, Radio Free Asia, finanțat de guvernul american, a declarat că regimul reprima moda și coafurile „capitaliste”, vizând blugii skinny și tricourile cu inscripţii străine, părul vopsit sau lung, potrivit raportului citat.

Articolul continuă după reclamă

În ciuda măsurilor luate de regimul de la Phenian, influența culturii sud-coreene, inclusiv a emisiunilor de televiziune, pare de neoprit, povesteşte un transfug. "Viteza cu care cultura sud-coreeană influențează Coreea de Nord este extrem de rapidă. Tinerii urmează și imită cultura sud-coreeană și iubesc tot ce provine din Sud,” a declarat o tânără de 20 de ani, care a reuşit să scape de regimul lui Kim Jong-un. „După ce au vizionat mai multe drame coreene, mulți tineri se întreabă: 'De ce trebuie să trăim așa?' Mai bine mor decât să trăiesc în Coreea de Nord,” a mai adăugat tânăra. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Un nord-coreean a fost executat pentru că a ascultat 70 de melodii k-pop şi a văzut trei filme sud-coreene