Antena Meniu Search
x

Un suedez singuratic a lăsat 260.000 de euro moștenire în bancnote vechi, dar banca a anunțat că vrea să ardă banii

Gunnar Johansson avea 98 de ani când a murit în toamna anului 2018. Bărbatul, fost marinar, avusese un trai atât de cumpătat încât, după moartea lui, moștenitorii au găsit într-un dulap două cutii de pantofi pline cu bani, echivalentul a aproape 260.000 de euro. Acum, banca de stat din Suedia vrea să ardă banii pentru că nu există nicio dovadă pentru proveniența bancnotelor.

de Redactia Observator

la 10.11.2021, 16:52

Gunnar Johansson nu a fost căsătorit. În tinerețe a fost marinar, apoi a fost vânzător ambulant, mergând din ușă în ușă și vânzând cărți. A locuit cu mama sa până în 1962. Nu s-a mutat în propriul apartament până la 42 de ani. Apartamentul lui era sărăcăcios și se pare că bărbatul nu punea mare preț nici pe mâncare. Avea, în schimb, o mare plăcere: aceea de a călători în lume. Și a călătorit în Hawaii, în Alpi și în sudul Europei.

Așa și-a trăit viața până după împlinirea a 70 de ani, când a devenit din ce în ce mai singur. Apela la o vecină să-i facă cumpărăturile. ”Mă duceam la cumpărături o dată pe săptămână, dar nu mi s-a permis niciodată să cheltuiesc mai mult de 20 de euro”, a povestit femeia pentru ziarul suedez „Aftonbladet”, citat de radiofiji.com.fj.

Când a murit în toamna lui 2018, nepotul bărbatului a găsit într-un dulap două cutii de pantofi cu mulți bani pe care bătrânul i-a acumulat în ultimele decenii. Nu erau foarte apropiați, așa că nimeni nu se aștepta ca în casa bărbatului să zacă o adevărată avere.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Geantă cu peste două de milioane de coroane suedeze, echivalentul a 260.000 de euro

Exista o singură problemă: cele 2.663.520 de coroane (în jur de 260.000 de euro) sunt în bancnote vechi. Suedia a schimbat bancnotele în 2015, cele vechi fiind declarate invalide din 2016. Suedezii au opțiunea de le schimba la „Riksbanken”, banca de stat suedeză. Însă, în acest caz, banca a refuzat schimbul pe motiv că banii ar putea proveni din afaceri ilegale. 

Familia a reușit să scoată extrase de cont din care să rezulte că Gunnar Johansson și-a retras toți banii din bănci lună de lună. Însă banca a refuzat să accepte extrasele de cont ca dovadă.

Întreaga sumă va fi arsă, dacă banca de stat suedeză câștigă procesul

Moștenitorii lui Gunnar Johansson au mers în instanță. În prima instanță li s-a dat dreptate și s-a ajuns la concluzia că puțin peste jumătate din sumă a putut fi urmărită în extrasele bancare ale lui Gunnar începând cu 2008. A doua oară instanța a dat dreptate băncii, care cere ca banii să fie arși. Curtea Administrativă Supremă din Suedia urmează să ia în curând o decizie finală, scrie expressen.se.

”Sunt mulți bani pentru familia noastră. Dar cel mai rău este că de fapt ei etichetează drept infractor pe cineva care a trăit cu sârguință și cumpătare. În toată viața lui nu a fost niciodată acuzat de nimic. Era doar foarte cumpătat, nu un escroc”, a spus nepotul bărbatului.

Dacă banca va avea câștig de cauză în instanță, întreaga sumă va fi arsă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un suedez singuratic a lăsat 260.000 de euro moștenire în bancnote vechi, dar banca a anunțat că vrea să ardă banii