Meniu LIVE
Search
x

Un pensionar de 90 de ani și-a donat economiile de-o viață pentru dotarea Maternității din Sibiu. ”Gestul său de empatie nu poate fi decât contagios”

Gest de mare nobleţe al unui pensionar de 90 de ani din București, care și-a donat agoniseala de-o viaţă Maternităţii din Sibiu, pentru a-i ajuta pe medici să salveze nou-născuții cu patologii complexe. 

De Redactia Observator la 28.10.2021, 11:23

Fost solist al Ansamblului Doina al Armatei, Ioan Muţiu, în vârstă de 90 de ani, originar din comuna Ludoș, județul Sibiu, a donat suma de 100.000 de lei, bani cu care a fost cumpărat un echipament pentru monitorizarea nou-născuţilor prematuri. Este vorba despre un sistem ICU Monitor tip NicOne V32, cu 8 canale, necesar pentru monitorizarea activității cerebrale a nou-născuților. Valoarea totală a echipamentului este de 128.342 de lei.

Donaţia s-a realizat prin intermediul Organizaţiei Salvaţi Copiii România, care a transmis un comunicat.

Echipamentul medical oferă medicilor capacitatea de a realiza evaluări mult mai precise, cuantificabile neurologic și o mai bună urmărire a progresului micilor pacienți, ceea ce poate face diferența, mai ales în cazul celor născuți înainte de termen.

Pensionarul nu are copii

Pe acelaşi subiect

Conform reprezentanţilor ONG-ului, pensionarul a cerut discreţie absolută încă de la primul contact cu organizaţia. Darnicul pensionar nu a avut niciodată copii, însă a dorit ca, înainte să moară, să contribuie cumva la efortul medicilor care se luptă pentru salvarea celor mici. 

Gestul de solidaritate al pensionarului în vârstă de 90 de ani capătă o și mai mare însemnătate cu cât vine într-o perioadă dificilă pentru sistemul medical din România. „Într-un context social complicat, în care presiunea asupra sistemului medical este uriașă, gestul de empatie fără precedent al acestui binefăcător, domnul Muțiu, nu poate fi decât contagios. Îi suntem recunoscători, este o lecție de bine care ne arată, o dată în plus, că solidaritatea este cel mai bun capital”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Echipamentul cumpărat cu banii donați, de mare ajutor nou-născuților prematuri

În 2021, la Maternitatea sibiană au venit pe lume 2.185 de nou-născuți, dintre care peste 400 prematuri. În 2020, s-au înregistrat peste 3.000 de nașteri, dintre care peste 300 premature, iar 334 de copii au fost îngrijiți în secția de Terapie Intensivă neonatală.

„Aparatul permite monitorizarea activității cerebrale a nou născuților la termen și prematuri, ajutând în principal la diagnosticarea convulsiilor neonatale, dar și la identificarea leziunilor cerebrale asociate diferiritelor complicații ale afecțiunilor perinatale, stabilirea gradului de maturitate cerebrală, identificarea impactului unor terapii asupra funcționalității creierului și monitorizarea terapiei anticonvulsivante”, a precizat dr. Livia Ognean, șeful Secției de Neonatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Un pensionar de 90 de ani și-a donat economiile de-o viață pentru dotarea Maternității din Sibiu. ”Gestul său de empatie nu poate fi decât contagios”