Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un ucrainean a încercat să iasă din ţară ascuns între jucăriile copiilor: "Nu mă lăsa soţia să plec la război". Cum a fost prins de vameşi

Războiul rescrie destine şi dezbină familii. Sunt poveştile celor nevoiţi să îşi ia rămas bun la graniţă. În urma lor rămân doar dorinţa revederii şi speranţa unui viitor mai luminos. În timp ce mamele şi copiii părăsesc Ucraina, bărbaţii rămân în ţara răvăşită de invazie.

de Angela Bertea

la 17.03.2022 , 17:57

Unele familii încearcă să rămână unite cu orice preţ. Este cazul unui bărbat care a călătorit într-o cutie, în maşina condusă de soţie. Pe bancheta din spate, bărbatul a îndurat drumul până la graniţă, înghesuit printre jucării şi haine. Nu a trecut însă de vigilenţa poliţiştilor de frontieră. Sunt scene greu de privit. Bărbatul din imagini este tată pentru doi copii şi a încercat să părăsească Ucraina pentru a fi alături de familie, strecurat într-o cutie de jucării. Legea a fost aplicată la granița cu Moldova de la Rosoşani. Acolo, poliţiştii de frontieră au făcut verificări şi i-au descoperit ascunzătoarea.

Bărbatul nu a fost lăsat să treacă vama

Bărbatul nu a fost lăsat să treacă vama. După ce i-au verificat actele, polițiștii de frontieră au întocmit pe numele lui dosar penal pentru tentativă de încălcare a frontierei de stat. Nici soţia lui nu a scăpat şi a fost acuzată de transfer ilegal de persoane. Odată cu introducerea legii marţiale în Ucraina, viaţa a milioane de oameni s-a schimbat radical. Potrivit unui decret ce prevede mobilizarea generală, bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească ţara.

Vezi și

Există însă unele excepţii. Conform legii, dacă un bărbat are trei copii sau unul dintre părinți grav bolnav, poate trece granița fără a fi constrâns de Legea Marțială. Iar în cazul în care acelaşi bărbat alege să rămână în Ucraina, poate merge la luptă, doar cu permisiunea copiilor, în scris. Sunt mulţi bărbaţi cu dublă cetăţenie care au reuşit până acum să părăsească Ucraina, dar şi alţii care se luptă încă să plece. De la începutul războiului şi până acum, aproape trei milioane de oameni au părăsit Ucraina, majoritatea femei şi copii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Un ucrainean a încercat să iasă din ţară ascuns între jucăriile copiilor: "Nu mă lăsa soţia să plec la război". Cum a fost prins de vameşi