Ungaria anunță că va testa vaccinul rusesc Sputnik V. Serul nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE
Ungaria va deveni primă ţară europeană care ar putea introduce pe piaţă vaccinul rusesc Sputnik V, pentru a combate lupta cu coronavirusul. Serul nu se numără printre vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană. Un prim eşantion va ajunge într-o săptămână şi jumătate, pentru teste de laborator.
- Ungaria va primi un prim eşantion din vaccinul rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik V
- Unii specialişti critică vaccinul, din cauza ritmului rapid de aprobare
- Cele mai importante ştiri ale zilei, la Observator 19
Dacă vaccinul rusesc împotriva coronavirusului o să fie considerat eficient, Ungaria va comanda cantităţi mai mari în a doua jumătate a lunii ianuarie, notează mediafax.ro.
Achiziţia vaccinului de către Budapesta şi intrarea acestuia pe piaţa europeană ar reprezenta o victorie simbolică pentru vaccinul Sputnik V, care a fost criticat de unii specialişti, din cauza ritmului rapid de aprobare şi a informaţiilor limitate referitoare la eficacitatea acestuia.
Sputnik V nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE, care a încheiat acorduri cu câteva companii farmaceutice, printre care şi Pfizer-BioNTech, pentru achiziţionarea a mai mult de 1 miliard de doze.
Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului, care se află în carantină, după ce s-a infectat cu Covid-19, a declarat că ţara sa se află în „negocieri avansate” pentru obţinerea vaccinului de la Moscova. Studiile clinice ar trebui să înceapă în decembrie.
Fondul suveran de investiţii al Rusiei, care finanţează vaccinul, a afirmat că studiile de până acum arată o eficienţă de 92%.
Ungaria a impus săptămâna trecută restricţii dure, cu o interdicţie totală de circulaţie între orele opt seara şi cinci dimineaţa. Mai mult, de marţi a fost aprobată o nouă stare de urgenţă, valabilă pentru următoarele 90 de zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰