Antena Meniu Search
x

Reportaj exclusiv în ţara care are 194.000 de km de autostradă

Unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte din lume destinate infrastructurii se află în China. Confruntată cu o populaţie în continuă creştere, această ţară este obligată să se adapteze şi o face într-un mod exemplar.

Vezi și

Unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte din lume destinate infrastructurii se află în China. Confruntată cu o populaţie în continuă creştere, această ţară este obligată să se adapteze şi o face într-un mod exemplar. Una dintre cele mai dezvoltate provincii, de exemplu, are o reţea de autostrăzi de peste 250 de ori mai amplă decât cea din ţara noastră.

La două mii de kilometri distanţă de Beijing se află provincia Guizhou. Are o suprafaţă de 176 de mii de kilometri pătraţi. Asta înseamnă trei sferturi din suprafaţa României. 

În Guizhou trăiesc 34 de milioane de oameni. Iar numărul lor creşte constant. Cândva un loc izolat, această zonă plină de munţi şi dealuri care te copleşesc a devenit una dintre cele mai bogate provincii din China. Nimic nu le-a stat în cale chinezilor pentru a o transforma într-un centru industrial ultradezvoltat. Au săpat în munţi ca să construiască şosele. Acum au 194 de mii de kilometri de autostrăzi. Prin comparaţie, România deţine doar 748 de kilometri de şosea de mare viteză. 

Chinezii au un fel de Uber pentru camioane. De exemplu, dacă vreţi să transportaţi gâşte, aveţi nevoie de un camion de o anumită înălţime în care să încapă un anumit număr de păsări. 

Chinezii ştiu că mişcarea este importantă pentru sănătate. Şi că poluarea este una dintre marile lor probleme. De aceea, pe lângă autostrăzi se află piste pentru biciclete, lungi de zeci de kilometri. În China, pentru a străbate distanţele imense, trenurile de mare viteză sunt o bună alegere. În cel mult patru ore, călătorii pot ajunge în unele dintre cele mai îndepărtate provincii. Trenurile lor ating şi 300 de kilometri pe oră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Reportaj exclusiv în ţara care are 194.000 de km de autostradă