Antena Meniu Search
x

Uraganul Harvey și-a pierdut din INTENSITATE după ce a făcut PRĂPĂD în Texas!

Puternicul uragan Harvey, care trece sâmbătă peste teritoriul statului american Texas, și-a pierdut din intensitate fiind recatalogat ca o furtună de Categoria 2, nu înainte însă de a lovi din plin zonele de coastă cu vânturi foarte puternice și cu perspectiva producerii unor inundații catastrofale, conform unui material publicat de Reuters, citat de Agerpres

Puternicul uragan Harvey, care trece sâmbătă peste teritoriul statului american Texas, și-a pierdut din intensitate fiind recatalogat ca o furtună de Categoria 2, nu înainte însă de a lovi din plin zonele de coastă cu vânturi foarte puternice și cu perspectiva producerii unor inundații catastrofale, conform unui material publicat de Reuters, citat de Agerpres

Uraganul, ce a fost inclus inițial în Categoria 4, este cea mai puternică furtună ce a lovit o zonă continentală a Statelor Unite în ultimii 10 ani. Harvey a pătruns pe teritoriul statului Texas vineri seară, într-o regiune situată la nord-est de orașul Corpus Christi, aducând cu sine vânturi cu viteza de până la 209 km/h.

Furtuna Harvey a fost reclasificată sâmbătă dimineața ca un uragan de Categoria 2 de către Centrul Național american pentru Uragane, pe măsură ce înainta încet, cu 10 km/h deasupra unei porțiuni a statului Texas.

Peste 25 de centimetri de ploaie au căzut deja în câteva zone din sud-estul Texasului, iar meteorologii prevăd că, pe măsură de furtuna se îndreaptă spre Louisiana, în următoarele zile, se va ajunge la 90 de centimetri de ploaie.

Pe acelaşi subiect

Localitatea Rockport pare să fie cea mai afectată de trecerea uraganului Harvey. Avertizat de puterea furtunii, primarul localității le-a solicitat locuitorilor să-și scrie pe brațe numele pentru a putea fi identificați în cazul în care vor fi răniți grav sau în caz de deces. Un liceu din localitate, un hotel, un complex de locuințe pentru pensionari dar și alte clădiri au fost afectate structural de furtună. Unele dintre aceste clădiri erau folosite ca adăposturi pentru populație.

"Deocamdată nu putem ieși pe teren", a declarat șeful pompierilor din Rockport, Steve Sims. "Am auzit 1000 de zvonuri diferite dar nu putem confirma nimic pentru că nu am văzut nimic cu ochii noștri. Știm că avem numeroase probleme, dar nu știm încă exact cu ce fel de probleme ne confruntăm", a adăugat el.

Conform lui Steve Sims, alimentarea cu energie electrică, internetul și serviciile de telefonie mobilă au fost întrerupte în orașul de 10.000 de locuitori, unde aproximativ două treimi dintre cetățeni au fost evacuați.

Conform estimărilor, aproximativ 6 milioane de oameni se află în calea uraganului Harvey, precum și rafinăriile de petrol din Texas.

Președintele american, Donald Trump, a declarat vineri starea de catastrofă naturală pentru a facilita ajutorul federal pentru zonele afectate ale statului Texas.

Alimentat de apele calde din Golful Mexic, Harvey este primul uragan de categoria 4 (din 5) care lovește SUA de la Charley, uragan produs în 2004 și, respectiv, este primul uragan care lovește Texasul de la furtuna Carla din 1961.

Forța uraganului Harvey aduce aminte de Katrina, uraganul de categoria 3 din 2005 care a lovit direct New Orleans-ul, provocând inundarea orașului după ce digurile au cedat furiei apelor. Aproximativ 1.800 de persoane și-au pierdut viața din cauza uraganului Katrina și a răspunsului prea lent din partea autorităților.

Sursă: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Uraganul Harvey și-a pierdut din INTENSITATE după ce a făcut PRĂPĂD în Texas!